”Vad ska vi göra – rädda vården!”

2009-03-11 23:42:47




Enligt arrangörerna tågade uppemot 3 000 i den stora demonstrationen i Stockholm den 8 mars.
   Samma dag genomfördes andra manifestationer innan och efter demonstrationen.

För att uppmärksamma förtrycket mot kvinnor i Iran anordnade Karzar Zanan en demonstration som samlade omkring 200 deltagare.
Talkörer som ”Internationell solidaritet – alla kvinnors kampenhet” skanderades hela vägen från Kulturtorget till Mynttorget.

Elin Gauffin talade på Mynttorget för Rättvisepartiet Socialisterna (RS) om kampen i Iran de senaste 30 åren sedan revolutionen och även om den aktuella kampen i Sverige för att rädda vården och jobben.
RS var med och gav sitt stöd till de iranska kvinnornas kamp och fick stor respons för kampanjen för vårdjobben. Det var många som ville ansluta sig till nätverket Rädda Vården.
Efter demonstrationen gick både RS och större delen av tåget för att ansluta till den stora demonstration som anordnades av nätverket 8 mars-kommittén. Där var det som vanligt stor uppslutning med ca 3 000 deltagare enligt arrangörerna.
Huvudparollen för årets demonstration var: ”Det räcker nu!”.
RS del hade banderoller för jobben och vården och talkörer som ”Sparka direktörerna – rädda jobben” och ”Vad behövs? – Strejk för jobben”.

Kampanjen Rädda Vården fick stort gehör bland demonstranterna även om LO:s Wanja Lundby-Wedin inte verkade särskilt intresserad av att ansluta sig till kampanjen när hon tillfrågades.
Väl framme vid Medborgarplatsen väntade underhållning i form av mu­sik samt tal av bland annat Vänsterpartiets Josefin Brink.
Trots att ett snöoväder drog in över demonstrationen var stämningen på topp och alla fick en extra dos inspiration och vilja att fortsätta kampen för kvinnors rättigheter.
Senare på kvällen anordnade anarkafeministerna det årliga och seperatistiska ”Ta natten tillbaka”-tåget som dansade sig fram från Östermalmstorg. Där delades flygblad ut om Elevkampanjens och Socialistiska Studenters blockad mot porrklubben Privé nu på onsdag den 11 mars.

Sanna Tefke

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!