”Vad vill vi ha? Amazonas kvar!”

Många slöt upp för att protestera mot skövlingen av Amazonas. Antikapitalismen lyste igenom hos merparten deltagare (Foto: Sebastian Olsson).

av Robert Bielecki, Lars Bjersing // Artikel i Offensiv

Ett tusental personer marscherade från Odenplan till Brasiliens ambassad i Stockholm den 7 september i solidaritet med regnskogen Amazonas och mot den ohejdade kapitalistiska skövling av skogen som pågår.

Även ursprungsfolkens rättigheter, hur Bolsonaro säljer ut Amazonas till olika bolag och uppluckringen av miljöskydd av densamme uppmärksammades. 
Amazonas Watch Sweden stod som arrangör för demonstrationen. En rad olika grupper fanns på plats som medarrangörer, däribland Fältbiologerna, Extinction Rebellion, Fjärde Världen, Casa de la Cultura, Klimataktion, Sameföreningen i Stockholm och Greenpeace.
Under marschen skanderades talkörerna högt och stolt: ”Vad vill vi ha? Amazonas kvar!” till ljudet av trumpeter och trummor. Utanför ambassaden fortsatte talkörerna, musiken och ett par avslutande tal i en mäktig uppvisning.

Rättvisepartiet Socialisterna deltog också och förde fram det socialistiska alternativet till marknadens miljöförstörande och klimatkatastrofala kaos. Bara en kamp för en socialistisk politik i världsskala kan hejda att mänskligheten drivs över klimatruinens brant.
Bakom bränderna står den vinstjagande jordbruks- och livsmedelsindustrin, samt gruvbolagen. Brasiliens Bolsonaro har gett grönt ljus till att exploatera Amazonas ännu mer, och går till väpnade attacker mot ursprungsbefolkning och miljöaktivister. 

Som internationalister är vi en del av en international, CWI, som finns runtom i hela världen, däribland i Brasilien via vårt systerparti LSR. Vi kunde föra fram hur vi även i Brasilien är en del av klimatkampen samt mot Bolsonaros högerpolitik. Vi sålde 92 tidningar under demonstrationen, tillsammans med en rad knappar för klimatet, och många skrev under på våra krav:
• Sätt in alla resurser på att släcka bränderna. 
• Stoppa exploateringen av Amazonas. Jord till jordlösa och ursprungsbefolkningen. 
• Enad kamp mot Bolsonaros våldsamma attacker på arbetare, välfärd, natur, kvinnor, hbtq+­-personer med flera.
• Försvara miljöaktivisterna – upplös alla milisgrupper.
• Förstatliga livsmedels-, finans- och gruvbolagen. Demokratisk planering av ekonomi och miljö.

Nästa viktiga datum för klimatkampen blir den 20 september, då en hel vecka av strejker och aktioner för klimatet kommer att äga rum. RS kommer tillsammans med CWI att ha en gemensam internationell kampanj under veckan. 

Luleå-aktion mot Amazonas bränder

Flygblad delades ut med uppmaning till deltagande den 27 september (Foto: Lars Bjersing).

Amazonas brinner! Det var temat för Fridays for Future (FFF) Luleås aktion under lördagen den 7 september på Storgatan i Luleå. 
Som bekant är september en månad i klimatkampens tecken med klimatvecka mellan den 20 och 27 september. I Luleå kommer den stora demonstrationen att äga rum den 27 september med start vid stadshuset kl 14. 

För att belysa de kommande demonstrationerna och för att fokusera på världsläget samlades 10-15 aktivister för att tillsammans marschera med plakat och stanna människor på stan. Hundratals flygblad delades ut och många människor stannade till för att prata en stund och många fler tog emot flygblad. Nu gäller det att vi får med oss facken! 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!