Vägrade bära slips – avstängd från jobbet

2010-03-03 15:31:32
Busschauffören Torbjörn Vendestad är avstängd från jobbet på Nobina (f d Swebus) utan lön. I två dagar har han stått nere på Vasaplan med ett plakat som protesterar mot företagets beteende. Skälet till avstängningen är att Torbjörn inte vill ha företagets slips på sig.

– Vintertid måste man ha företagets tjocka uniformströja på sig för att inte frysa under körningarna, men företaget vill ändå tvinga oss att ha slipsen på oss – trots att den inte ens syns under den tjocka tröjan!, säger Torbjörn.
– Jag vill inte ha slipsen på mig därför att den, i kombination med uniformströjan, skapar ett tryck mot halsen som är obehagligt. Företaget använder slipstvånget för att trycka ned de anställda, berättar Torbjörn.
Andra chaufförer som står runt Torbjörn hävdar att slipstvånget bara är ett led i företagets trakasserier mot de anställda.
– Den senaste tiden har sju varningar delats ut till chaufförer för småsaker. Minst två personer har blivit sparkade för småsaker, säger Torbjörn.

– Jag fick sparken för att jag, en gång (!), glömde att ”blåsa” efter jobbet, säger en f d timanställd som stannat till vid Torbjörns plakat. (Att ”blå- sa” är den obligatoriska alkoholkontroll som görs före och efter varje arbetspass.)
Tidigare har Nobina uppmärksammats för att man vill avskeda en av sina chaufförer, Rabi Ballout, efter att han skrivit ett medborgarförslag till Umeå kommunfullmäktige som kritiserade företagets sätt att sköta busstrafiken.
– Efter medborgarförslaget gjorde Nobina allt för att hitta fel på Rabis arbete för att kunna ge honom varningar och sedan sparka honom, sä­ger Torbjörn.
Nu har Rabi Ballouts fall gått vidare till centrala förhandlingar. Rabi själv får inte längre arbeta som chaufför utan är förflyttad till annan tjänstgöring.
Pinsamt för fackföreningen Kommunal är att trafikchefen Peter Eriksson, som står i centrum för chaufförernas missnöje, tidigare var förtroendevald inom just Kommunal. Kommunal har heller inte velat stödja Torbjörn Vendestads demonstration. Torbjörn Vendestad är orolig för hur företaget ska reagera nu när han gått ut offentligt med sin kritik.
– När mediadrevet kring det här lagt sig kan det hända att de kommer att försöka ge mig sparken, men jag står inte ut med företagets agerande längre, säger Torbjörn.

Rättvisepartiet Socialisterna (RS) ger fullt stöd åt busschaufförernas kamp för drägliga arbetsvillkor. RS har skrivit en interpellation till kommunfullmäktige som kräver att busstrafiken återkommunaliseras. RS krä- ver också ett stopp för slipstvånget och för företagets trakasserier mot de anställda.
Vi uppmanar alla busschaufförer att samlas vid kommunfullmäktige den 29 mars, då interpellationen kommer att diskuteras.

Patrik Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!