Val i Danmark: Ökad polarisering

av Anders Wemmert

Statsminister Lars Løkke Rasmussen från högerpartiet Venstre meddelade förra veckan att det blir val till Folketinget (riksdagen) på Danmarks nationaldag den 5 juni. Både vänstern och ett nytt rasistiskt högerparti väntas gå framåt.

Enhetslistan med bland annat Pernille Skipper i ledningen och Rasmus Paludans extremt rasistiska ”Stram kurs” väntas gå framåt i valet.

Sedan valet 2015 styrs Danmark av en borgerlig koalitionsregering med stöd av högerextrema Dansk Folkeparti (DF). DF har villkorat sitt stöd till den nuvarande regeringen genom att ställa krav på att regeringen ska genomföra DF:s politik. Detta har regeringen också gjort, men även S-partiet har stött högerpolitiken.

Det har gällt ren reaktionär politik: striktare asyllagar, stopp för flyktingar, slöjförbud på allmän plats, tiggeriförbud, sänkta bidrag till asylsökande, förslag på olika lagar för danskar och invandrare, rivning av så kallade ”ghetton” och tvångsförflyttning av de boende till särskilda områden, skapandet av en fängelseö för invandrare, med mera.

Inför det kommande valet till Folketinget vill nu Dansk Folkparti gå vidare med sin arbetar- och invandrarfientliga politik. I en intervju med tidningen Jyllandsposten menar DF-politikern och EU-parlamentarikern Morten Messerschmidt att DF vill avskaffa asylrätten helt och hållet. Enligt DF ska det inte gå att öka asyl i Danmark överhuvudtaget. 

DF struntar i om förslaget bryter mot FN:s flyktingkonvention eller andra internationella konventioner som Danmark har förbundit sig att följa. DF tycker heller inte oväntat att klimatfrågan har tagit alldeles för stor plats och ska prioriteras lågt till förmån för en ännu stramare invandringspolitik.

Ett nytt extremt rasistiskt högerparti ställer nu också upp i valet. Partiet heter Stram Kurs och dess partiledare heter Rasmus Paludan, som har dömts för rasistiska uttalanden. Stram Kurs vill bland annat totalförbjuda islam i Danmark och utvisa tusentals muslimer till Mellanöstern. De vill liksom DF ha totalt asyl- och invandringsstopp till Danmark. 

Stram Kurs vill bland annat totalförbjuda islam i Danmark och utvisa tusentals muslimer till Mellanöstern. De vill liksom DF ha totalt asyl- och invandringsstopp till Danmark.

Om partiet får mer än 2 procent av rösterna i valet kommer de in i Folketinget. Den senaste opinionsundersökningen visar att Stram Kurs hamnar över 2 procentsspärren. Valet skulle innebära att det kommer att finnas två högerextrema partier i det danska Folketinget efter valet.

Vänstern i Danmark är splittrad i två stora partier och ett antal mindre. De största är Socialistisk Folkeparti (att jämföras med Vänsterpartiet i Sverige) och Enhedlisten, som är det mest vänsterorienterade partiet i Folketinget och förra valet fick 7,8 procent av rösterna. I detta valet förväntas de öka till cirka 10 procent. Enhedslisten går till val på bland annat välfärdssatsningar, en grön klimatomställning, bekämpa ojämlikheten och att hjälpa människor på flykt.

Enhedslisten går till val på bland annat välfärdssatsningar, en grön klimatomställning, bekämpa ojämlikheten och att hjälpa människor på flykt men Varken Socialistisk Folkeparti eller Enhedslisten tar dock upp behovet av att ersätta det kapitalistiska systemet med ett demokratiskt socialistiskt system.

Varken Socialistisk Folkeparti eller Enhedslisten tar dock upp behovet av att ersätta det kapitalistiska systemet med ett demokratiskt socialistiskt system. De talar inte heller om att mobilisera fackföreningar, vänsterorganisationer och ungdomar i kamp mot rasism och invandrarfientlighet, mot nedskärningar av sociala rättigheter, i motstånd mot klimatförändringar och högerpolitiken för ett socialistiskt alternativ. En sådan politik och ett sådant motstånd behövs för att stoppa högerkrafterna. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!