Välbesökt Somalia-möte i Rinkeby

2008-03-19 14:54:33
I måndags kväll anordnades det ett, som det visade sig, välbesökt offentligt möte i Rinkeby Folkets hus, på temat läget i Somalia och den diskriminerande så kallade terroristlagen.

Samtliga riksdagspartier var inbjudna, men bara två skickade representanter: miljöpartiet och vänsterpartiet. Den tilltänkta SÄPO-representanten uteblev också, typiskt nog, även om en och annan SÄPO-snok med all säkerhet satt och lyssnade i publiken…
Mötessalen var sprängfylld av åhörare och arrangörerna fick ta in extra stolar så att alla skulle få plats att sitta.
Först ut med att öppna mötet var Lena Sonne, en av initiativtagarna till Charta 2008, en organisation som tagit på sig uppgiften att varna för och bedriva kampanj emot den pågående urholkning av rättsstatens principer som pågår med instiftandet av och användandet av 2003 års terroristlag.

Fortsätter skicka pengar

Därefter gav Amina, flykting från Somalia, en målande beskrivning av läget i Somalia och ifrågasatte varför det är från först 2006-07, med det nuvarande krigets utbrott, som det varit intressant för SÄPO att lägga sig i att pengar skickas från somalier i Sverige till släktingar i hemlandet, när det har gjorts ända sedan 1992. Amina slog också fast att hon kommer att fortsätta att skicka pengar via Hawalasystemet utan att låta sig avskräckas av SÄPO:s trakasserier.
Författaren Mikael Nyberg gav sedan en beskrivning av hur läget i Somalia temporärt förbättrades under de islamiska domstolarnas styre, som faktiskt fick ett brett folkligt stöd därför att de kunde få till stånd eldupphör, inlämnandet av vapen, undanröjandet av vägspärrar så att handel och kommunikationer kunde börja fungera igen, samt den grundläggande friheten för kvinnor att kunna röra sig på gatorna utan att behöva vara rädda för att bli våldtagna av påtända tonårskillgäng.
Han punkterade också effektivt myten om att penningtransaktioner via Hawalabanksystemet går till att finansiera terrorgrupper i Somalia. Det handlar helt enkelt om att ungefär hälften av Somalias befolkning är på flykt och inte klarar sig utan pengar från sina släktingar i exil.
Representanterna från miljöpartiet och vänsterpartiet höll varsitt kortare inlägg till stöd för somaliers rätt att både stödja de sina ekonomiskt och att med vapen i hand bekämpa en utländsk ockupationsmakt.
Först ut i diskussionen blev Mattias Gardell, professor i islamologi på Stockholms universitet, som illustrerade de absurda konsekvenserna av terroristlagens gummiparagrafkaraktär, genom att berätta om hur han och hans fru, som har syrisk bakgrund, höll på att få sin köpesumma för ett stycke Saharamark i Egypten som de tänkt köpa, frysta…

Somalia solidaritet

Arne Johansson lät hälsa mötet å Rättvisepartiet Socialisternas vägnar och fortsatte på Mattias Gardells spår genom att citera valda stycken ur den svenska Soldatinstruktionen, som klart och tydligt illustrerade rätten till väpnat självförsvar och motstånd mot en ockupationsmakt.
Arne lyfte också fram behovet av solidaritet med somalierna som en självklar och nödvändig punkt på det kommande Järva Sociala Forum.
En av de sista talarna, som var en ung man som fått uppleva hur Nationella insatsstyrkan stövlat in i hans hem, gripit honom och beslagtagit hans personliga egendom, visade hur galghumor kan vara ett vapen i motståndskampen mot diskriminering och rättsövergrepp:
– Jag kan ta att de beslagtog min dator och min korrespondens för att kolla igenom den, men vad skulle de ha mina kläder och kalsonger till???
I slutet restes förslag både från podiet och från publiken om såväl en bredare demonstration som organiserade ekonomiska massinsamlingar till stöd för somalierna, där deltagarna sedan kollektivt anmäler sig själva till polisen för ”medhjälp till terrorism” för att påvisa det absurda i det som pågår.

Christer Rydén

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!