Valet i Österrike – en varning

2008-10-01 15:43:51
Politiskt tumult och bristen på ett stort vänsteralternativ lade grunden för rasistiska högerpartiers frammarsch.
I valet i söndags den 28 september gick både socialdemokratiska SPÖ och konservativa ÖVB (moderaterna) bakåt, medan rasistpartierna FPÖ och ÖZB tillsammans fick nästan 30 procent.

I valet 2006 gick socialdemokratiska SPÖ om det tidigare regerande konservativa partiet ÖVB. Den katastrofala koalitionsregering som SPÖ och ÖVB bildade ledde snart till att omval utlystes bara 18 månader senare.
Stämningarna inför valet i söndags förra veckan präglades framförallt av en misstro mot och en trötthet på de etablerade partierna.
Detta visade sig också i valet, där 30 procent av befolkningen valde att överhuvudtaget inte gå och rösta.
Socialdemokraterna gick bakåt med fem procentenheter till ett stöd på 29,7 procent och de konservativa halkade ner hela 9 procentenheter till att nu inneha ett stöd på 25,6 procent.
Som sverigedemokraternas framväxt i förra valet här i Sverige, fast i mycket större skala, så hamnade även det ös­terrikiska folkets missnöjesröster hos rasistpartier. Den före detta nynazi­sten Heinz-Christian Straches parti FPÖ ökade till 18 procent och den gamla rasistveteranen Jörg Haiders nya parti ÖZB klättrade till 11 procent.

I somras var Rättvisepartiet Sociali- sternas systerparti SLP (CWI i Österrike) med i uppstartandet av ett nytt vänsterprojekt, bestående av olika vänsterorganisationer och fackföre­ningar.
Trots att vänsterprojektet “LINKE”, inte tog sig över någon gräns i antalet röster så lyckades man använda valkampanjen till att kampanja för högre löner, mot nedskärningar och rasism.
Lina Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!