Valet löser inte Nigerias kris: Arbetarna behöver ett eget parti

Både PDP och Labour Party har förkastat valresultatet som felaktigt och manipulerat till förmån för vinnaren och förklarar sin avsikt att överklaga det i domstol (Foto: Commonwealth Secretariat / Flickr CC).

av AJ. Dagga Tolar, Movement for a Socialist Alternative (ISA i Nigeria) // Artikel i Offensiv

Den 25 februari var det val i Nigeria. Enligt det resultat som tillkännagavs av valmyndigheten INEC vann det styrande partiet APC:s kandidat Bola Tinubu presidentvalet med totalt 8 794 726 röster. Detta motsvarar 36,61 procent av det totala antalet röster som avgavs under valet och mindre än 10 procent av de totalt 93,4 miljoner registrerade väljarna.

PDP och dess presidentkandidat Atiku Abubakar kom på andra plats med 6 984 520 röster. Labour Partys (LP) Peter Obi med stöd av sin ”OBIdient Movement” (”lydiga rörelsen”, en ordlek med Obis namn) kom på tredje plats med 6 101 533 avgivna röster och Rabiu Kwankwasos New Nigeria People Party (NNPP) kom på fjärde plats med 1 496 687 röster. Totalt sett röstade endast 27 procent av de registrerade väljarna.
Både PDP och Labour Party har förkastat valresultatet som felaktigt och manipulerat till förmån för vinnaren och förklarar sin avsikt att överklaga det i domstol. PDP med sin kandidat Atiku Abubakar hade till och med anordnat en protestmarsch till INEC:s kontor i huvudstaden Abuja. Obis attityd har varit att uppmana ”obidierna” att förbli lugna och uppträda fredligt, med en vädjan till anhängarna att ”respektera domstolens heliga lokaler … och inte förvandla den till ett protestmöte”.
Landet kommer definitivt att få bevittna ett rättsligt slagsmål, där både PDP och LP kommer att gräva fram bevis för att valen var bristfälliga med många fall av våld och stöld av lådor med valsedlar.
Men rättsväsendet är långt ifrån ett neutralt organ i staten. Dess oberoende finns endast inom ramen för försvaret av statens rätt att agera och försvara den härskande klassens och de styrandes intressen och handlingar. Därför säger APC och Tinubu nu att de som har problem med hans seger ska ”gå till domstolarna”.

Vi kan inte låta bli att ställa oss frågan om det är en fälla som lätt kan användas av kuppmakare eller militära äventyrare för att göra slut på den fjärde republiken (Nigeria blev republik för fjärde gången när militärdiktaturen föll 1999). Eller kommer en massrörelse mot den nyliberala kapitalistiska politiken som Tinunu kommer att driva att utveckla den nödvändiga medvetenheten för att göra slut på kapitalets styre och påbörja marschen mot en arbetarregering som kan börja vända utvecklingen i landet till förmån för de arbetande massorna?
Tinubu, som redan har vunnit valet, har utfärdat en uppmaning till enighet inom den härskande klassens led. Tinubus har också hälsats med ett gratulationsmeddelande från Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak. USA går till och med så långt som att beskriva det som att det inleder ”en ny period för nigeriansk politik och demokrati”. Kina har inte heller lämnats utanför och den kinesiska presidenten Xi Jinping gratulerade den valda presidenten.

Alla de stora maktblocken inom det internationella kapitalet och imperialismen förbereder för att göra mer vinster från landet på ett sätt som kommer att gynna den industriella västvärlden och Kina på bästa möjliga sätt, till klar nackdel för de arbetande massorna i Nigeria.
Och det är smärtsamt för landet att alla delar av den härskande klassen i Nigeria agerar fullt ut i den roll som de har tilldelats av imperialismen och dess organ för internationella finansinstitut som IMF och Världsbanken om att avreglera och privatisera ekonomins nyckelsektorer och att avlägsna staten från att spela någon som helst roll i ekonomin.
Och det är här socialister träder fram och högljutt proklamerar att samtidigt som vi delar de arbetande massornas förhoppningar om ett annat slags Nigeria som kommer att försöka uppfylla de arbetande massornas förhoppningar och förbättra deras välbefinnande när de röstar på LP eller Kwankwasiyya-rörelsen inom NNPP, så delar vi inte illusionerna om att detta kan uppnås genom Obi eller Kwankwaso.

Tinunu drev valkampanjen under parollen ”emilokan” (det är min tur). Principen om rotation av ämbeten, som förespråkas av en del av den härskande klassen, syftar endast till att garantera den flygel av den härskande klassen som förespråkar dess tillgång till styret och landets rikedomar.
Utan att bryta med kapitalismen kan den härskande klassen inte vända de arbetande massornas öden. Men den härskande klassen har inga skäl att bryta med kapitalismen. De är bekväma med den, eftersom det är de som drar nytta av detta system av girighet och profit.
Det är ett system som garanterar en fortsatt underutveckling av produktionsmedlen för att skapa billiga och enkla superprofiter från export av råvaror och import av varor och tjänster både för det internationella kapitalet och ett fåtal små medlemmar av den härskande klassen och deras kumpaner, medan de arbetande massorna är dömda till ett liv i misär och fattigdom.
Endast de arbetande massorna kan organisera sig för att göra slut på kapitalismen nationellt och internationellt. Men det allra första steget i denna riktning är att de arbetande massorna bygger upp ett arbetarparti som inte bara måste vara en valplattform med kandidater som står upp för ett arbetarklassprogram, utan också en organisationsplattform för att försvara arbetstillfällen, bygga upp nya industrier och tillgång till offentligt finansierad utbildning, hälsovård och bostäder.
Det måste skilja sig från de borgerliga politiska formationerna genom att ställa upp kandidater som lever på arbetarlön, som måste vara arbetarrepresentanter i ordets alla bemärkelser. Ett sådant parti måste i slutändan sträva efter att vinna makten, inte bara genom val.

De senaste 24 åren visar att en seger i valen för någon borgerlig politiker inte är och inte kommer att leda till någon förbättring av de arbetande massornas välbefinnande.

Därefter måste vi ställa oss frågan om det nuvarande Labour Party kan omvandlas eller vinnas över till att bli ett sådant parti. Om något kan sägas om parlamentsvalet 2023 är att Peter Obis inträde i presidentvalet har stärkt idén att den härskande klassen kan utmanas på allvar och att ett massparti kan byggas upp för att ta sig an denna uppgift. Och att LP, som ursprungligen bildades av fackföreningarna, kan sträva efter att bli ett parti för hela den arbetande massan, där arbetarklassen spelar ledarrollen.
Men Obi fortsätter att vara en företrädare för storföretagen och en anhängare av borgerlig ekonomi och kapitalistisk ideologi. Han är inte heller en anhängare av någon idé eller något program för arbetarklassen som syftar till att överföra makten till det arbetande folket självt, så att de kan bestämma över sitt eget öde och sin egen framtid. Hans åttaåriga styre av delstaten Anambra som guvernör och alla hans attacker mot arbetare visar på detta.
I bästa fall framför Obi idén att han bättre kan hantera kapitalismen så att den fungerar effektivt. Naturligtvis är detta en illusion. Samma sak, om inte ännu mer, tillskrevs Buhari före 2015 innan han valdes till makten och åtta år senare har de arbetande massorna det sämst ställt. Det är en följd av att Buhariregimen fortsätter att hålla fast vid kapitalismen och inte bryter med den.

Mer än någonsin tidigare kan man inte längre förneka potentialen för ett vänster- och arbetaralternativ i Nigeria. Det är dock smärtsamt för de arbetande massorna att de fackliga ledarna har gjort narr av arbetarnas deltagande i politiken.
För Adams Oshiomhole, en före detta NLC-ordförande (1999-2007), är arbetarnas deltagande i politiken ett exempel på hur han själv gick med i ett borgerligt parti och blev vald till guvernör i delstaten Edo under två perioder på åtta år, utan att det skedde någon grundläggande förbättring av arbetarnas situation. Det är faktiskt just denna inställning som gjorde det möjligt för en miljardär som Obi att enkelt gå in i LP.
Kan de arbetande massorna förvänta sig att det NLC som nu leds av Joe Ajaero ska agera annorlunda? Kan den gå längre än att i sista minuten uppmana arbetarna att rösta på LP, och fullt ut organisera arbetarna så att de går med i LP och bygger upp det som ett parti för arbetare, och för fackföreningsaktivister och socialister att gå med i partiets led och göra det till arbetarnas plattform?
MSA (ISA i Nigeria) uppmanar fackföreningarna att sätta igång det nödvändiga maskineriet för att arbetare ska bli aktiva i LP, att lansera ett rekryteringsprogram som gör att arbetare blir fullt ut aktiva i partiet och att det ska förankras som ett organ för att försvara de arbetande massorna. LP:s framtid är inte avgjord, men för att partiet ska kunna växa behöver det ett tydligt socialistiskt program och en arbetarklassens kampmetod.

Buharis och APC har inte alls levererat den förändring som utlovats, men APC behåller makten. Det är uppenbart att valet av Tinubu gjordes utifrån en primitiv beräkning av en person som skulle kunna vara så brutal som förväntat för att ge de arbetande massorna det nödvändiga avgörande slaget vid varje massuppror, vilket visades av hans stöd för militärens krossande av #EndSARS-protesterna vid Lekki Toll gate i Lekki i oktober 2020 (stora protester mot polisens övervåld).
Valkampanjen genomfördes samtidigt med en kris där de flesta på grund av en valutareform inte hade tillgång till kontanter medan priserna ständigt stiger. Finanssektorn fungerar som en kanal för att tvätta stulna rikedomar eller för att ägna sig åt spekulationer och falska bubblor i banksektorn som bygger på inflödet av utländsk valuta med sin dubbla växelkurs.
De senaste 24 åren av den fjärde republiken är tillräckliga för att på ett överväldigande sätt visa att en seger i valen för någon borgerlig politiker inte är och inte kommer att leda till någon form av förbättring av de arbetande massornas välbefinnande.
De arbetande massorna måste bära sitt kors och bygga ett parti av sig själva och för sig själva för att avskaffa det kapitalistiska system som är orsaken till de många sociala oroligheter som råder i landet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!