Välfärd i kläm när MP förenas med högerns ”Lundakvintett”

av Anders Wemmert

Under flera år har de styrande partierna i Lunds kommun sparat i budgeten. Det har inte spelat någon roll om kommunen har styrts av Socialdemokraterna tillsammans med MP eller som nu av en koalition av M, L, C, KD och det lokala partiet FNL (Förnya Lund). 

Varje år har de olika nämnderna ålagts ett sparbeting på mellan en och två procent av totalbudgeten. Detta har inneburit större barngrupper i förskolan och grundskolan, färre platser i åldringsvården, hemtjänst på entreprenad, med mera. Förra året ökade besparingarna ytterligare och landade på cirka 100 miljoner kronor. Det har däremot funnits pengar till fler ordningsvakter, ökad kameraövervakning och till ökade politikerlöner. Här har inget parti talat om besparingar!
Inför årets budgetbeslut angående 2020 års budget har den styrande borgerliga ”Lundakvintetten” gått samman med MP och lagt förslag på sparbeting som innebär ytterligare besparingar inom vård, skola och omsorg. De besparingar som man helst vill gömma och inte tala om är på minst 250 miljoner kronor.

Några exempel: Det finns inte ett öre avsatt till löneökningar för de anställda i kommunen. Det skulle behövas cirka 145 miljoner mer för att kompensera för löneökningar och prishöjningar; nu måste dessa pengar sparas in istället.
Ett annat exempel: Barn- och skolnämnden får bara ekonomisk kompensation för 75 procent av den merverksamhet som uppstår om fler barn börjar på förskola eller skola än vad som har beräknats. Om till exempel 100 barn mer börjar i förskolan får man bara ekonomisk kompensation för 75, det vill säga en besparing på 25 procent. Kommunen räknar kallt med att spara drygt 25 miljoner ytterligare på detta sätt.
Ett annat exempel är att de styrande vill ta 20 miljoner från det kommunala bostadsföretaget LKF och föra över det till andra verksamheter i kommunen. Detta kommer innebära att färre hyresrätter kan byggas, vilket ligger helt i linje med vad de borgerliga vill: färre hyresrätter och fler bostadsrätter och villor, alltså ökad segregation i boendet.

Nu behövs en massiv mobilisering för att stoppa de besparingar och nedskärningar som de styrande borgerliga partierna vill göra.
Fackföreningar, hyresgästföreningen, de anställda inom skola, vård och omsorg samt alla som vill ha en välfärd värd namnet måste gå samman och kräva ett slut på nedskärningarna och försämringen av välfärden.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!