Välfärd, trygghet och klimaträttvisa! Dags för en ny folkrörelse

av Arne Johansson

Gräsrotsorganisationer och aktivister kampanjar för fullt inför den 30 och 31 mars i Stockholm och Göteborg.

Det samarbete som inleddes mellan Hyresgästföreningen och en rad nätverk vid bildandet av Rädda hyresrätterna och demonstrationen vid Stockholms stadshus mot ombildningar och marknadshyror den 28 januari ser nu ut att leda till en ännu bredare rörelse. Ett lyckat stormöte i ABF-huset i Stockholm den 30 mars kan bli ett rejält avstamp.

Januariavtalet, som enligt uppropet ”bäddar för en hårresande fortsättning på flera årtionden av ökande klyftor mellan rika och fattiga, stad och land, män och kvinnor liksom mellan socialt och etniskt segregerade stadsdelar” blev för många den nya provokation som fick bägaren att svämma över: ”Med anledning av den politiska situationen uppmanar vi – fackföreningar, hyresgästföreningar, välfärdsivrare, förorts- och klimataktivister – till en protestdag mot ojämlikheten: för ett starkare, mer solidariskt och ekologiskt hållbart samhälle.” Siktet är också inställt på en större demonstration i mitten av maj.

Till den så kallade Välfärdsalliansens initiativtagare hör Seko Stockholm, Hyresgästföreningen Region Stockholm, Nätverket Rädda hyresrätterna, Nätverket för en gemensam välfärd, Norra Järva Stadsdelsråd, Rött forum och Internationella solidaritetskommittén. Men nu har även Byggnads och Elektrikernas avdelningar anslutit sig, liksom Klimataktion som första klimatrörelse.

Göran Therborn inspireras av mobiliseringen och hoppas det ska ta fart på allvar fr.o.m den 30 mars.

– Oerhört inspirerande, säger en av de inbokade talarna, professor Göran Therborn, som har lett forskningsprojektet ”klass i Sverige” för den fackliga tankesmedjan Katalys och skrivit boken Kapitalet, överheten och alla vi andra.
– Det har varit så tyst, alla väntade på partiledarna. Om den här typen av folkrörelse skulle ha bildats redan i höstas är det inte säkert att Löfven skulle ha vågat gå med på ett så dåligt avtal, säger han och hoppas att initiativet ska kunna lyfta på allvar.

Stormöte för att organisera kampen

ABF-huset, Sveavägen 41
Lördag den 30 mars

11:30 – 12:30 – samling för alla mot ombildning i Stockholm
13:00 – 16:00 – stormöte för hyresgäster, sociala rörelser & fack
För mer info ring: 070-990 38 40


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!