Valframgångar för vänstern i Chile

Den våg av masskamp som svepte fram över Chile med start 2019 har nu lett till valframgångar för vänstern, särskilt gällande den konstituerande församlingen (Foto: Carlos Figueroa / Wikimedia Commons).

av Louise Strömbäck // Artikel i Offensiv

Under förra veckan hölls ett historiskt val i Chile, där resultatet visade på en viktig förändring av den ideologiska ståndpunkten hos det chilenska folket. Valet av en konstituerande församling togs hem av vänstern som därmed kommer att ta beslut om en ny konstitution.

Chile är ett land som sedan diktaturens 1970-tal präglats av en nyliberalistisk politik som fortfarande genomsyrar hela samhället. Även efter införandet av demokrati i landet år 1990 har man fortsatt att använda diktaturens konstitution.
I oktober 2019 startades en landsomfattande revolt mot högerpolitiken, och protesterna har fortsatt fram tills nu. Högerregeringens dåliga hanterande av pandemin, som bland annat har lett till en ökad fattigdom, har ytterligare spätt på radikaliseringen.

Den 15 och 16 maj hölls val i Chile, både till borgmästare, guvernörer, kommunfullmäktige och ledamöter till den konstituerande församlingen – det organ som ska arbeta fram en ny konstitution. Av de 155 platserna i den konstituerande församlingen vann högerblocket enbart 37. Resterande block består av center-vänster, icke-partibundna, oberoende personer och två vänsterblock.
I valet deltog 43,35 procent av alla landets röstberättigade. Ett så lågt valdeltagande är inte ovanligt i Chile – valen hålls ofta på arbetsdagar och många har långt att åka till närmsta vallokal. Detta innebär vanligtvis ett bra valresultat för högern, men i detta val var högerpartierna de stora förlorarna. 
I valet till konstituerande församling fick högerblocket inte ens i närheten av en tredjedel av rösterna, vilket var gränsen de behövde uppnå för att kunna påverka innehållet i den nya konstitutionen.

Valresultaten visar på den vänstervridning som varit synlig i samhället sedan revolten som inleddes den 18 oktober 2019. 

Även i valen till kommunfullmäktige, borgmästare och guvernörer gick det bra för vänstern. Borgmästarposten i huvudstaden Santiago vanns av Irací Hassler från Chiles Kommunistiska Parti – första gången någonsin som borgmästarposten i Santiago innehas av en kommunist.
I Chile har valet till borgmästare och kommunfullmäktige kunnat mäta väljarnas position inför presidentvalet som äger rum senare samma år. 
I år har vänstern vunnit allt fler poster och från vänstern finns i dagsläget två kandidater inför presidentvalet i november; Daniel Jadue från Chiles Kommunistiska Parti som redan för en vänsterpolitik som borgmästare i kommunen Recoleta, och Gabriel Boric från vänsterkoalitionen Frente Amplio som var med och kämpade under studentrevolten 2011 och som idag sitter som ledamot i riksdagens andra kammare.

Valresultaten visar på den vänstervridning som varit synlig i samhället sedan revolten som inleddes den 18 oktober 2019. Massorna sätter ner foten mot nyliberal politik. Att majoriteten av den konstituerande församlingen hör till vänsterspektrumet innebär att det finns en chans att Chiles nya konstitution kommer representera det chilenska folket.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!