Vänstern starkt framåt i Norge

Rødts partiledare Bjørnar Moxnes kan fira att partiet gick från 1 till 8 mandat (Foto: Brage Aronsen /rødt.no).

av Per-Åke Westerlund // Artikel i Offensiv

Med en gräsrotskampanj mot ökade klyftor och vinster i välfärden blev socialistiska partiet Rødt en vinnare i det norska valet: från 2,4 till 4,6 procent, och från en till åtta ledamöter i stortinget.

Högerpartierna, som har haft regeringsmakten sedan 2013, tappade stort. Høyre tappade 4,6 procent och Kristeligt Folkeparti åkte ner under 4%-spärren. Rasistiska Fremskrittspartiet, som lämnade regeringen ifjol, föll med 3,5 procentenheter till 11,7 procent.
Vid sidan av Rødt ökade även Sosialistisk Venstreparti, till 7,5 procent.

En stor del av valdebatten handlade om klimatet, där vänsterpartierna vill stoppa sökandet efter nya oljefält. En skillnad mellan Rødt och Miljöpartiet, som missade 4%-spärren, var att Rødt drev krav på trygga jobb och ersättningsjobb för oljeindustrins arbetare.
En ny regering under ledning av socialdemokratiska Arbeiderpartiet, som gick bakåt i valet, kommer troligast att bildas. Viktigt nu för att se till att det blir en verklig kursändring är att vänsterpartierna driver en tydlig vänsterpolitik och inte blir stödpartier till AP-regeringen.
Full analys av valet kommer i nästa veckas Offensiv

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!