”Vänstervåg” skapar rädsla och oro hos högern

2008-07-30 16:14:01
 ”Står vi inför ett nytt -68? Efter en vår av åkallan av de revolutionära upprorsstämningarna från 1968 kommer frågan.”

Så står det i Dagens Nyheters ledare den 17 juli. Ledaren hänvisar till en debattartikel i Svenska dagbladet  den 13 juli, skriven av representanter för de rödgröna studentföreningarna.
Enligt debattartikeln stöder tre fjärdedelar av studenterna nu oppositionen, det vill säga socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet. Det är siffror som får borgerligheten att skälva av rädsla för en vänstervåg.  
Stödet för vänsterblocket på universiteten har inte varit så stort sedan studentrevolten 1968. De rödgröna studentföreningarna förklarar detta med missnöje med ökade samhälls-klyftor och besvikelse över att regeringen glömt bort vallöftena för ut- bildningen.
Representanter för de borgerliga studentföreningarna svarar i en debattartikel i SvD den 16 juli och säger att problemet är regeringens 40-talist­perspektiv. Enligt dem förstår 40-talisterna i regeringen inte de unga och ”riskerar att en hel generation väljare tillfaller vänstern”.

”Vänstervågen” som framkallats av regeringens unkna högerpolitik, skakar uppenbarligen högern. FRA-lagen ses som en vattendelare av DN:s ledare, den skärpta migrationspolitiken och den hårda linjen mot fildelning ges också som exempel. Att det finns en besvikelse med högerregeringen är ”en besk sanning”, enligt ledarartikeln.
Oron blir tydlig då man skriver att regeringen kan ”avfärda en hel generation som i grunden har borgerliga värderingar”, och ”öppna upp för just den vänstervåg som alla 68-nostalgiker drömmer om.”
De flesta högskolestudenter har högutbildade föräldrar och har därför traditionellt stöttat borgerliga partier. Att även de som tidigare röstat borgerligt nu vänder sig åt andra hållet visar på möjligheterna som finns för verklig kamp mot högerpolitiken. Regeringens stöd kommer förmodligen att fortsätta att sjunka då dess system­skifte kommer att stinka ännu värre under den kommande lågkonjunkturen och världskapitalismens kris.
Som DN:s ledare frågar sig, är ett nytt 68 att vänta? Med tanke på
oppositionens passivitet när regering­en gång på gång har attackerat de med lägst ställning i samhället är inte ett ”nytt 68” troligt, inte med en sådan ”opposition” i spetsen.

Raset i stöd för de borgerliga partierna visar på viljan till förändring. En verklig opposition behövs, som står på arbetarnas och studenternas sida och leder kampen framåt med målet att avskaffa kapitalismen.
Därför är kampen för bygget av ett nytt arbetarparti på socialistisk grundval avgörande.
Johanna Evans

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!