Var finns hbt-pensionärerna?

2008-07-23 16:44:20
Äldre är en diskriminerad grupp, hbt-personer är en annan. De som tillhör båda dessa grupper har ett dubbelt utanförskap och deras situation uppmärksammas väldigt sällan.

I februari i år publicerade dock Socialstyrelsen en rapport, Vård och omsorg om äldre, som innehåller ett hbt-perspektiv.
I rapporten framgår det att äldre hbt-personer mår sämre än sina heterosexuella motsvarigheter och känner sig diskriminerade i möten med sjukvård och äldreomsorg.
Rapporten lyfter bland annat fram behovet av hbt-kompetens hos personal.
Även om samhället är något öppnare nu så är det fortfarande svårt för homo-, bi- och transsexuella äldre att öppet våga visa sin läggning. Många vågar inte ta kontakt med till exempel hemtjänsten eller annan omsorg av rädsla för reaktionerna.

de äldres situation uppmärksammas sällan i hbt-världen, som är väldigt ungdomsfokuserad och det finns en allmän fördomsfull syn på äldres sexualitet över huvud taget i samhället.
Det finns organisationer och före­tag som har specialiserat sig på denna grupp.
Stiftelsen GaySol arbetar för att det ska finnas äldreboenden som speciellt riktar sig till hbt-personer och som även försöker påverka politiska och andra relevanta instanser för att de ska uppmärksamma hbt-pensionärernas existens och behov.

det finns även
hemtjänstföretag som marknadsför sig med hbt-kompetens.
Att det ska finnas speciella äldre- och omsorgsboenden för hbt-personer är en bra idé, men att det ska krävas speciella företag för att bli bemött av kompetent och fördomsfri personal är inte rätt.
Alla som jobbar inom vård och omsorg borde ha hbt-kompetens.

Sanna Tefke

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!