”Var inte rädda för cheferna, de ska vara rädda för oss”

Foto: Anders Wemmert

UTTALANDE: Fullt stöd till Ola Brunnström och kollegorna på Pågatågen

Rättvisepartiet Socialisterna ger sitt fulla stöd till Ola Brunnström och alla kämpande kollegor på Pågatågen i Skåne. Vi ser positivt på det kollektiva agerandet att snabbt ta initiativ för att försvara grundläggande fackliga rättigheter på arbetsplatsen.

”Var inte rädda för cheferna, de ska vara rädda för oss”, denna mening i ett internt mail till fackklubben Seko Pågatågs medlemmar är vad företaget Arriva använder som svepskäl gör att tvinga bort den fackligt förtroendevalda Ola Brunnström. Arrivas chefer påstår att mailets innehåll är ett hot och därmed skäl till uppsägning.
Hos Arriva har arbetarna problem med arbetsvillkor och arbetsmiljö på Pågatågen. Istället för att åtgärda dem försöker de kväsa kritiken och tysta arbetarkollektivets valda representanter.

För Arriva handlar det om att göra sig av med en kämpande facklig aktivist i hopp om att tysta en aktiv och föredömlig fackklubb. Men angreppet är större än på Ola och fackklubben, det är ett angrepp på hela Seko och fackföreningsrörelsen. Seko tecknade för två veckor sedan ett nytt avtal för järnvägsanställda. Avtalet hindrade Arrivas försök till lönedumpning på Pågatågen. I förhandlingsdelegationen för det centrala avtalet satt Ola Brunnström.En uppenbar hämndåtgärd. 
Hotet om uppsägning kommer efter att Ola vägrat att lämna företaget frivilligt. Hotet om uppsägning från Arriva har dock provocerat fram en nödvändig motreaktion bland de anställda på Pågatågen i Skåne som utlyst en vild strejk för att försvara sitt huvudskyddsombud. Att ilskan på arbetsplatsen är påtaglig kan ses i att det på nyårsafton samlades 100 arbetskamrater på ett stormöte som beslutade om att lägga ned arbetet om Arriva går vidare med uppsägningen. 

När huvudskyddsombudet ska in på möte klockan 11:00 på måndag kommer kollegor att vänta in resultatet utanför kontoret och om möjligt inne i kontoret i Malmö. Om mötet slutar med uppsägning eller avsked startar strejken.
Denna strid pågår i ett läge där anställningstryggheten angrips av såväl aggressiva arbetsgivare som regeringen genom januariavtalet.Striden på Pågatågen är därför en fråga för hela fackförenings- och arbetarrörelsen. 
Sekos ordförande Valle Karlsson har korrekt kallat Arrivas agerande för en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen, Hamnarbetarförbundet pekar i ett öppet brev ut det som ett mycket grovt antifackligt övertramp. 

Svenska Hamnarbetarförbundet visar också vägen för övriga fackföreningsrörelsen då de ”kommer att stödja mobiliseringen för att försvara huvudskyddsombud Ola Brunnströms rätt att behålla sin anställning på Arriva. Förbundskontoret har särskilt bett våra avdelningar i Halmstad, Helsingborg, Malmö och Karlshamn att undersöka hur vi kan bidra lokalt” de varnar också Arriva för en ”öppen, infekterad konfrontation med den breda arbetarrörelsen”.
Det är avregleringar och privatiseringar av spårtrafiken som öppnat upp för företag som Arriva att attackera villkoren och fackliga inflytandet. 

Blir strejken av står vi likt andra till kampens förfogande med det stöd som arbetarkollektivet är i behov av och efterfrågar. Vi kommer sprida information om strejken, ge arbetarna en röst genom våra medier digitalt och genom veckotidningen Offensiv för att motverka arbetsgivarens lögner. Vi kan bistå med kontakt och skapa solidaritet med andra arbetargrupper och fackligt aktiva.
I slutändan avslöjar nuvarande strid behovet av att slänga ut Arriva och återta spårtrafiken i offentlig regi. 

Rättvisepartiet Socialisterna 2 januari, 2021

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!