Var tog allemansrätten vägen?

2011-01-12 13:47:38
När jag var yngre hade min orienteringsklubb en slogan som löd: ”Idrottsplatsen skogen är alltid öppen!”. Det var en bra paroll som visade på sportens fördelar gentemot många andra idrotter där man var beroende av en sporthall, fotbollsplan eller anläggning där man måste passa öppettider och kanske betala.

Själv ägnade jag mig åt mina favorit­sporter orientering sommartid och skidåkning vintertid närhelst jag ville. Vi gav oss av i skogen och skidspåren då det passade oss. Skidåkning var och är ju den klassiska motionsformen vintertid i Sverige och övriga nordiska länderna. Sedan dess har 1990-talets nedskärningar drabbat ­idrottandet ge­nom nedläggningar av badhus eller drastiskt höjda priser. Vi minns ju också Mona Sahlins klassiska ”Read my lips, det bli inga fler kommunala simhallar.” För oss som inte är intresserade av, vill eller har råd att betala tusentals kronor per år för gymkort m m har skidåkning på elljusspår på vinterkvällar förblivit den perfekta motionsformen.

Skidåkning har inte
varit fritt från neddragningar. Även i en stad som Sundsvall som profilerar sig mycket som friluftskommun har några elljusspår lagts ned under de senaste åren.
Förra vintern väckte det stor förvåning och irritation då kommuner på många håll i landet började ta betalt för åkning på de preparerade skidspåren. Ska det kosta att åka skidor ute i naturen? Vart tog allemansrätten vägen? undrade många. En miljörättsjurist vid Naturvårdsverket menade just att avgiftsbelagda skidspår kan strida mot allemansrätten.
I slutet av april i fjol prövades sa­ken rättsligt efter att en man i Mora överklagade avgifterna. Förvaltningsrätten slog där fast att kommunen har rätt att ta ut avgifter. Denna vinter tas det nu ut avgifter på betydligt fler håll, då man känner att man har lagligt stöd för det. Här i Sundsvall tas avgif-ter ut för spåren på Södra berget. Där kostar ett säsongskort 350 kr. Får då min 8-åriga dotter åka gratis i mitt sällskap? Nej! Bara barn under 7 år åker gratis. Några priser jag sett på andra håll i landet handlar om 40 kr för ett 3-timmarspass eller årskort för 500 kr. Ännu finns det möjligheter att åka skidor gratis i trakten, men utan tvekan håller snaran på att dras åt.

Ideella föreningar och billig motion håller nu definitivt på att bli historia inom svensk motion och idrott.  Även om det är svårt att göra det på samma arroganta sätt som originalet, kan framtidens Sahlinpolitiker nu utropa: ”Read my lips, det blir inga fler gratis skidspår”.
Per Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!