Varannandagsutdelning ökar belastningen och försämrar service

Nya ”effektiviseringar” som försämrar för alla införs på PostNord (Foto: Peter Phillips / PostNord).

av Britta Berggren // Artikel i Offensiv

Nu inför PostNord varannandagsutdelning av brev i allt större delar av Sverige. Efter Skåne har Västsverige börjat införa systemet. För brevbärarna ökar stress, arbetsbelastningen och övertid ännu mer och den redan försämrade postservicen blir ännu sämre.

Sekotidningen är en av de som har rapporterat om försämringen. ”Det känns rörigt, så här i början” säger brevbärarna i Västra Frölunda (Sekotidningen den 1 juni) och de känner sig besvikna över att ingen har talat med dem om förändringen.
– Arbetet borde utgå från att vi kan områdena och vet hur ett effektivt arbete går till. Om vi tar ut post som vi själva har sorterat behåller vi kontrollen och kvaliteten, säger Fredrik Boustedt till Sekotidningen.

PostNord ursäktar försämringen med att digitaliseringen innebär att färre brev skickas, men samtidigt ökar till exempel antalet paket. 
För nyhetsmedier som använder PostNord blir förändringen i kombination med längre leveranstider katastrof. Redan sedan tidigare har PostNord försämrat leveranstiden till tre dagar i vissa delar av landet. 
För Offensiv som du nu läser kan det innebära att tidningen görs klart för tryck på tisdag, men når vissa läsare först måndag eller till och med tisdag följande vecka. Många nyheter kommer att vara gamla redan innan texten nått läsaren.

Det är för hög belastning. Jag hinner inte ta rast.

För brevbärarna är varannandagsutdelning bara ytterligare en av alla ”effektiviseringar” som ökar exploateringen av arbetarna – färre personer ska göra samma jobb genom ännu högre arbetstempo.
– De säger åt oss vad vi ska göra och vi gör det förstås. Tyvärr är det för hög belastning. Jag hinner inte ta rast och förlorar det sociala med mina kollegor, säger Kalle Nilsson till Sekotidningen

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!