Vård & omsorg: vardagligt drama på liv och död

av Katja Hildén // Artikel i Offensiv

Spoken word-poeten Olivia Bergdahl har kommit ut med en ny bok, Vård & omsorg, som kretsar kring Bergdahls egen graviditet och det cancerbesked hon får medan hon ännu är gravid.

Olivia Bergdahls språk känns som ett behagligt tempererat och glasklart vatten som flyter fram i rask takt. Hon både leder och följer läsaren genom vindlande tankeströmmar som väcker läsarens egna associationer och får läsarens egna minnen och erfarenheter av liknande eller helt annorlunda upplevelser att träda fram.
Bergdahls dialog med det ofödda barnet blir också en dialog med läsaren. När hon talar med sitt ofödda barn träder Bergdahls liv fram inom dess specifika ekonomiska, sociala, kulturella och geografiska ramar.
Där ryms även de djupt allmängiltiga och existentiella tankar och känslor som upptar de flesta blivande föräldrars tankar, förhoppningar och oro. Dessutom beskrivs erfarenheten av att definieras som kvinna i den patriarkala värld som barnet kommer att födas in i på ett sätt som många mammor starkt kan relatera till.

Även själva ramverket där livet sker beskrivs på ett sätt som blir en skildring av Sverige, från ett kulturellt medelklassperspektiv med så kallade humanistiska värderingar, en livsstil där resorna från Sverige till specifika platser i västvärlden bildar en viktig del av livet och identiteten; det svenska stadslivet, den skandinaviska naturen och de svenska traditionerna som upprätthålls av dem som både vill och har möjlighet att göra det.
Händelser i världen det senaste decenniet som påverkat både Sverige och oss som bor här. Denna tillvarons tydlighet blir också en del av dialogen som läsaren kan känna igen, vara en del av, eller stå utanför och läsa om en värld man inte är en del av.
Och hotet som vi alla oavsett plats eller erfarenheter lever med – livshotande cancer. Bergdahls dialog med det ofödda barnet och med läsaren utökas i slutet av boken med ännu en dimension: döden som oväntat kan slå ner mitt i livet och krossa tillvaron.

När hon talar med sitt ofödda barn träder Bergdahls liv fram inom dess specifika ekonomiska, sociala, kulturella och geografiska ramar.

Vård & omsorg känns som en färdig bok av en skicklig författare med ett eget stilistiskt uttryck. Läsaren kommer direkt in i boken och följer med i ordens välavvägda rytm. Tankar och känslor kommer och går, och författaren bygger skickligt upp stämningar som stegras dramatiskt i slutet av boken.
Boken är precis vad den verkar ha varit avsedd att vara: en lättillgänglig bok utan att för den skull vara ytlig eller banal. En bok som låter tankarna myllra utan att förlora tempo eller tappa riktningen. Den beskriver en komplex verklighet som berör läsaren, men problematiserar och analyserar inte tillvaron på ett djupare, mer omvälvande plan.
Vård & omsorg går mycket bra att både läsa och lyssna på. Spoken word-poeten läser naturligtvis själv upp boken i ljudboksförlag, vilket ytterligare höjer lyssnarupplevelsen. Boken fungerar lika bra att läsa uppkrupen i favoritfåtöljen som att ha i öronen när man rör sig i den brusande kollektivtrafiken.

Själva boktiteln är genial och modig i sin byråkratiska tråkighet. Kanske skrämmer titeln bort en del läsare, samtidigt som den tillför ytterligare perspektiv till den som verkligen väljer att läsa boken.

Författare: Olivia Bergdahl
Förlag: Ordfront
Utgivningsår: 2022
Antal sidor: 286

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!