Vårdavtal på G?

2011-03-30 16:22:08
Nu ser det ut som om vi när som helst kan ha ett avtal för Vårdförbundets medlemmar och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Vårdförbundets Kerstin Persson säger att det finns ett förslag som de håller på att förankra i organisationen. Redan förra veckan sa hon att SKL förhandlat färdigt och att det nu bara handlar om ”vissa små ändringar”.

Oroväckande för oss med-
lemmar är att Vårdförbundets chefsförhandlare Kerstin Persson antytt att ”det blir inte riktigt vad vi tänkt oss”, samt att det inte verkar vara några centralt avtalade löneökningar.
Kerstin Persson säger i Dagens Medicin att SKL bestämt sig för en nivå på 1,5 procent. Detta skulle vara vad de erbjuder andra fack och Vårdförbundet ska nöja sig med detta. I samma tidning tröstar hon sig med att ”vi har en samsyn kring formuleringar och skrivningar”. Men detta handlar ju bara om vackra fraser som inte kostar något! Vad slutbudet innehåller, som förbundets 200 kongressombud ska säga antingen ja el­ler nej till, är ännu inte klart.

Vi medlemmar får inte veta hur det går och inte helller har vi involverats i avtalsrörelsen. Vi bor­de få veta alla detaljer om hur förhandlingen går. Vad kräver Vårdförbundet och vad svarar SKL på det? Vilka argument används? Detta behövs för att vi medlemmar ska kunna reagera och skapa opinon. För att kunna sätta press på ansvariga politiker, men också pusha på våra representanter att stå på sig. Nu säger Kerstin Persson att SKL bestämt sig för 1,5 procent och att vi inte kommer runt detta, men det är ju också en kampfråga.
Skulle man ha försökt dra i­gång medlemmarna i en kamp och skapat opinion kanske läget hade förändras.

En av mina företrädare på Vårdförbundets kansli på Sundsvalls sjukhus berättar att inte de heller fått mycket information.
Hon säger att SKL:s linje har varit att skjuta över så mycket som möjligt på lokala förhandlingar. Med tanke på utveckling­en i Västernorrlands läns lands- ting känns inte det så lovande. Mina representanter bekräftar att det ser illa ut:
– Tror inte folk kommer att ’göra vågen’ då det ser avtalet.
För att ändra utvecklingen skulle det behövas mer öppna och demokratiska förhandlingar. Vi skulle också behöva mobilisera medlemmarna för att sätta press på politikerna i SKL, få stöd av allmänheten och ge vårt fack självförtroende att kräva vettiga löner och arbetsvillkor.
De senaste dagarna har Socialdemokraternas nye ordförande Håkan Juholt varit ute i media och talat om högre löner för vårdanställda. Men detta är bara tomt prat.
Sossarna sitter med i SKL och håller tillsammans med de övriga partierna nere våra löner.
Per Johansson
sjuksköterska, Sundsvall

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!