Vårdcirkus i Östersund

Under en längre tid har det mullrat på sjukhuset i Östersund (Foto: Andrew Herbert).

av Sigbritt Herbert // Artikel i Offensiv

I februari meddelades det att hälso- och sjukvårdsdirektör Maria Söderkvist på egen begäran slutar sin anställning i Jämtland för att kunna tillbringa mer tid med familjen i Stockholm. Det var början på en cirkus som har pågått sedan dess, men som inte började där.

Under en längre tid har det mullrat på sjukhuset i Östersund. De två högsta cheferna, Hans Svensson och Maria Söderkvist, har på det blågröna regionstyrets begäran gjort allt för att komma till rätta med regionens dåliga finanser. Det har som vanligt gått ut över personalen och i slutändan patienterna. Hans Svensson sparkades i december.
Nu visar det sig att de första rapporterna om Maria Söderkvist var felaktiga. Hon sa inte upp sig, utan blev utköpt med full lön i ett år. Lönen är på drygt 122 000 kronor i månaden. Enligt vad vi nu (den den 16 maj) vet ligger ansvaret för hela förfarandet hos tillförordnade regiondirektören Anders Byström.
De ansvariga politikerna, centerpartisterna Eva Hellstrand och Tom Silverklo, frånsäger sig allt ansvar och påstår sig inget ha vetat. De ansvariga politikerna frånsäger sig alltså allt ansvar för att över en miljon försvinner från regionens kassa.

Universitetslektor i juridik vid Umeå universitet Jan Leidö säger till Länstidningen Östersund den 7 maj att ansvaret ska vila hos regionledningen och att hela förfarandet kan vara olagligt. Länstidningen har grävt i affären och har den senaste månaden uppdagat den ena lögnen efter den andra. Från att Maria Söderkvist sagt upp sig själv till att ha blivit uppköpt finns det ytterligare minst en version av händelseförloppet. Tidningen har haft svårt att få ut handlingarna, trots att de ska vara offentliga. Vi har kanske inte sett det sista av den här affären än.
En sista kommentar från en sjuksköterska på sjukhuset kan vara på sin plats angående Maria Söderkvists avgång: ”Det är värt vartenda öre att bli av med henne.”

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!