Vården: Kasta ut profitörerna

av RS Borås

Nedmonteringen av den offentliga sektorn är en av de faktorer som har bidragit till att dörrar har kunnat öppnas för välfärdskapitalister att göra stora pengar på att sälja bland annat vård till de som kan betala. 

Nedskärningar på det allmänna har under lång tid urlakat kvaliteten på den vård som erbjuds av landstingen och regionerna. Givetvis sjunker kvaliteten på den offentliga vården med den brist på personal, de långa vårdköer och en alltmer stressad arbetsstyrka som nedskärningar medför. I detta har det då uppstått en marknad, där privata vårdföretag säljer vård till de som kan betala. Detta har lett till att det skapats gräddfiler. 

Privata vårdgivare arbetar i symbios med försäkringsbolag och arbetsköpare. Var sjunde svensk i arbetsför ålder har nu en sjukvårdsförsäkring. Ofta vill vårdföretagen sluta avtal med regionerna/landstingen för att på ett enkelt sätt kunna absorbera så många kunder som möjligt. Att köerna skulle kunna kortas rejält med en omfördelning av resurser från privat till offentligt är naturligtvis helt irrelevant för Vårdföretagarna.
Och ändå riktar sig marknadsföringen mycket aggressivt till privatpersoner. Med löften om saker som personlig rådgivning, digital dygnet-runt-kontakt, korta väntetider och liknande är det tydligt att de tar fasta på folks oro över hur sjukvården försämrats, och att de exploaterar detta i syfte att locka till sig betalande kunder. 

I Borås finns ett flertal privata aktörer som tävlar om kunderna. Och precis som i resten av Sverige har de etablerat sig i de stadsdelar där folk redan är som friskast, och konkurrerar om kunder med lätta åkommor som kräver korta behandlingstider och enkel vård. I de flesta fall har dessa privata vårdgivare ett affärssamarbete med en eller annan apotekskedja, som också privatiserats för att nära en profithungrig marknad. 
Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv kämpar för att vården ska ägas och kontrolleras av de som arbetar och brukar den. Vi står för en samhälleligt ägd vård i ett samhälle där alla viktiga funktioner ägs, styrs och kontrolleras av folket självt.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!