Vårdförbundet höll kongress

2011-05-11 13:30:28
Sineva Ribeiro är Vårdförbundets nya förbundsordförande. Hon har tidigare varit ordförande för Vårdförbundets avdelning Västra Götaland. Det fanns en motkan- didat till ordförandeposten, Pia Arndorff, som har varit ordförande för Skåneavdelningen i tre och ett halvt år. Det är svårt att säga om det fanns några ideologiska skillnader mellan kandidaterna.
Sineva Ribeiro röstade ja till Vårdförbundets nya avtal. Ett avtal som går ut på att lönerna ska avgöras lokalt och det är ett sifferlöst avtal som saknar en fastställd garanterad nivå. Men Pia Arndorff röstade nej.
Illa var att de släppte in Göran Hägglund att tala på kongressen. I ett inlägg på vårdförbundets Facebooksi­da kritiserade jag detta att man släppte in den religiösa tokhögern på kongressen. Vårdförbundet svarade mig att han är vår socialminister och den som är viktigast att påverka. Hur det nu skulle vara ett sätt att påverka ho­nom att låta honom få tid till att tala på kongressen? För­ra kongressen gästades av Reinfeldt. Inte ”påverkades” han precis.

På kongressen avtackades också Sture Nordh, som slutar som TCO-ordförande. Sture Nordh kommer jag att minnas för hans patetiska ”plåsterkampanj” under sköterskestrejken 2008. Med ett plåster på kavajen ville han demonstrera sitt stöd för strejken och uppmanade an­dra att göra detsamma. Det hade varit en gullig idé om det hade kommit från ett litet barn, men nu kom det från en ledare för en centralorganisation för 15 olika fackförbund och som organiserar över en miljon medlemmar.
Någon starkare form av sympatiaktion borde han faktiskt ha kunnat föreslå.
Per Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!