Vårdförbundet i konflikt

Elisabeth Lindblad och Maria Almqvist. Foto: Elin Gauffin.

Av Elin Gauffin // Artikel i Offensiv

Offensiv är på plats utanför Sunderby sjukhus när övertidsblockaden som omfattar 63000 barnmorskor, sjuksköterskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor startar. 

Vi pratar med Elisabeth Lindblad, ordförande för Vårdförbundet Norrbotten, och Maria Almqvist också från Vårdförbundet. 

Vad händer nu?

– Man går helt enkelt hem när arbetsdagen slutar. Om arbetsgivare behöver beordra skyddsarbete så måste de förhandla med oss. Om det anses för samhällsfarligt att vi går hem när vår arbetsdag är slut så är det vården som är samhällsfarlig. 

– Våra avtalskrav är hållbara arbetstider, jämställda löner och mänskligare scheman. 

– 30 procent av våra medlemmar jobbar deltid för att man inte orkar heltid med det arbetstempo som är. Det får vi betala med lägre löner och sämre pension. 

– Vi tackades med applåder under pandemin. Men nu när vi vill ha något tillbaka av arbetsgivarna då får vi inte det.  

Kommer övertidsblockaden märkas? 

– Det borde den göra. I hela Sverige jobbade vi tre miljoner timmar övertid förra året, 106 000 timmar övertid i Norrbotten. De tre första månaderna i år 86000 timmar övertid här. 

Offensiv och Socialistiskt Alternativ har precis en kampanj ”Rusta vården – inte militären” inför första maj. Det finns en koppling till Vårdförbundets avtalsrörelse.

Vad är det SKR har sagt om militariseringen? 

– Vår presstjänst vet mer men kortfattat kan sägas att de vill få rätten att beordra mer beredskapsarbete med kort varsel och kunna placera ut oss var som helst i landet. När vi kräver förbättringar – vår arbetstid har inte sänkts sen 1970-talet – så kväver dom försämringar. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!