Vårdförbundet varslar om strejk

2008-04-04 17:04:47
Beskedet om Vårdförbundets varsel om strejk för 3500 av förbundets 90000 medlemmar möttes på fredag eftermiddag av jubel på Södersjukhuset i Stockholm. Varslen gäller strejk på arbetsplatser i Skåne, Västmanland, Halland, Östergötland, Stockholm, Västerbotten, Västra Götaland och Uppsala från den 21 april.
– Det är alltid svårt fatta beslut att varsla om konflikt. Det är extra svårt i vården. Konflikten vänder sig alltid mot en arbetsgivare, men när det gäller vård handlar det även människor, säger Vårdförbundets ordförande Anna-Karin Eklund på presskonferensen, enligt Aftonbladet.
Rättvisepartiet Socialisterna, som på fredagen samlade namn till stöd för sjuksköterskornas, barnmorskornas, röntgensköterskornas och de biomedicinska analytikernas lönekamp, kan vittna om hög stridsvilja och stark solidaritet från både patienter, undersköterskor, läkare och andra på väg in eller ut från sjukhusen. Veckans Offensiv med ”Sjuksköterskorna i löneuppror” hade en strykande åtgång.
Från Södersjukhuset i Stockholm rapporterades om jubel för beskedet om strejkvarslet.
”Självklart skriver jag på” var de flestas reaktion vid Huddinge sjukhus på RS stödlistor. Både fackliga upprop och stödlistor av många slag cirkulerar på landets alla vårdinrättningar. Cirka 29000 har när detta skrivs undertecknat nätupproret från Västmanland – där också 9645 sköterskor av alla slag förklarat sin beredskap att säga upp sig om det inte blir ett acceptabelt lönelyft.
Maria Guglielmeti, som Offensiv träffade vid Huddinge sjukhus förra fredagen, har arbetat som biomedicinsk analytiker i 10 år.
– Vi har länge tyckt att våra löner är usla, men nu vill vi att det ska hända något, att vi agerar så att landstingen måste förstå att vi menar allvar.
Vårdförbundets ledning har alltför länge satt sin lit till arbetsgivarnas välvilja att höja lönerna genom individuella förhandlingar.
– Nu verkar det slut på det och förbundet har förstått att det måste lyssna på medlemmarna.
Maria Guglielmeti tjänar själv efter tio år i yrket som biomedicinsk analytiker 20100 kronor i månaden. Nu tycker hon att arbetsgivarna alltför länge har vägrat erkänna vilket kvalificerat arbete som hon och hennes kollegor utför.
– Våra yrken är inte kända, vi kallas alla ”syrror”. Men
vi har ett högteknologiskt jobb, som inte bara kräver tre års högskoleutbildning utan också ständig vidareutbildning. Vi är alla specialister på vad vi gör, men det syns inte i lönekuvertet.
– Men vår kamp är inte bara en strid för oss själva, utan lika mycket för en uppvärdering av alla kvinnoyrken.
Rättvisepartiet Socialisterna uttalar sitt stöd för Vårdförbundets alla medlemsgrupper i kampen för högre lön. Vi uppmanar också allmänheten att delta i de demonstrationer som planeras de närmaste dagarna i hela landet.
I Stockholm väntas tusentals delta i en demonstration tisdag den 8 april, med samling på Dalagatan 3 kl 16.00 (nära Norra Bantorg), för en marsch till Landstingshuset på Hantverkargatan 45.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!