Vårdförbundets avtalsrörelse: Förbered för strid

av Per Johansson

Kamp för bra arbetsvillkor och löner är en nyckelfråga för sjukvårdsanställda (foto: Natalia Medina).

Vårdförbundets förhandlingar med arbetsgivarna i Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Sobona om ett nytt avtal fortsätter. Både fack och arbetsgivare har enats om att förlänga det gamla avtalet för att få tid att fortsätta förhandla. 

Avtalet skulle annars ha löpt ut den 31 mars, men fortsätter nu med möjlighet till uppsägning med 14 dagars varsel. 
Charlotta Dickman, sjuksköterska på Södersjukhusets intensivvårdsavdelning och en av initiativtagarna till ett löneupprop, skriver bland annat följande i ett inlägg på Vårdförbundets blogg: 
”Inte bara blir det pengamässigt dyrare att betala Vårdförbundets yrkesgrupper för lite. Ovanpå det orsakar den låga betalningen att det blir brist på våra yrkesgrupper, vilket bland annat orsakar platsbrist och att människor dör i väntan på vård. Hur kan man som politiker i majoritet inte förstå att det är en själv som är delansvarig för att patienter dör på grund av personalbrist? Frågorna är många.”

Att få till rättvisa löner och en bra arbetsmiljö brådskar. 
Under det senaste året har exempelvis 14–20 sjuksköterskor sagt upp sig från akuten vid Sundsvalls sjukhus. Akuten har därmed förlorat nästan hälften av sina fast­anställda sjuksköterskor på kort tid. 
Tappet av erfaren personal riskerar utan tvekan att påverka patientsäkerheten. Dessutom har bristen ökat beroendet av dyra hyrsjuksköterskor. 
Det finns såklart olika skäl till att personal på akuten säger upp sig. Men bra löner och arbetsmiljö, som Vårdförbundet nu förhandlar om, har utan tvekan en mycket stor betydelse.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!