Vårdförbundets flathet kräver kamp underifrån

2008-04-16 15:36:25
Vårdförbundets princip om individuella löneavtal öppnade dörren för låga löner. De individuella löpande avtalen borde nu begravas långt ner i urberget.

Den som har gott minne minns hur Eva Fernwall, då ordförande i Vårdförbundet, mitt under brinnande kommunalstrejk våren 2003 gick ut i TV, inte med stöd utan emot de strejkande!
Då hade sjuksköterskorna haft en bättre löneutveckling. Fernwall påstod att Vårdförbundets individuella löneavtal var orsaken.
Offensiv pekade på att den relativt goda löneutvecklingen dels kom sig av sjuksköterskestrejken 1995 och dels ur personalbrist. Vi varnade för att den fördelaktiga situationen var på väg att ta slut.

Individuella löner

Vårdförbundets ledning valde dock att bli ännu flatare. År 2005 tecknade man ett löpande avtal som gäller under obegränsad tid och som helt och hållet baserar sig på individuell lönesättning. Passusen om minst två procents höjning årligen har, precis som Offensiv varnade för, inte blivit golvet utan taket.
Nu tolkar Vårdförbundets chefsförhandlare Margareta Öhberg det som att det är vissa lokala arbetsgivare som inte ”har förstått hur processen ska gå till” (Vårdfacket den 4 januari). Därför prövade Vårdförbundet om man kunde använda sig av lokal konflikträtt, men blev avvisat av Sveriges Kommuner och Landsting.
Men nog har arbetsgivarna förstått. De utnyttjar att man som löntagare blir extremt svag om man ska möta arbetsgivaren själv. Löntagares stora styrka är att man är många och kan agera som ett kollektiv.

Inga individgarantier

Vårdförbundets ledning har inte lärt sig läxan. Nu kräver man 1 700 kronor per medlem, men att allt ska fördelas lokalt, utan individgarantier. Förbundet vill nu ha ett tvåårigt avtal, men kan på sikt tänka sig ett nytt löpande avtal (Vårdfacket den 8 februari).
Fackets ledning är emellertid inte förbundet. Precis som medlemmarna revolterade mot styrelsens bud på kongressen växer nu självförtroendet under kampens gång. Den 14 april demonstrerade 400 sjuksköterskor i Karlstad och 150 i Östersund som en uppladdning inför strejken. Folk stod på gatorna och hejade på.

Press underifrån

Under strejken gäller det att organisera strejkkommittéer för att organisera strejken och även sätta press underifrån på förbundsledningen. Fram för det gräsrotsupprop som sprids bland sjuksköterskorna med krav på 5 000 kronor för alla!
Danmark visar vägen, med sin stora strejk för samma krav.

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!