Vårdförbundets strejk startar

Stämningen är på topp, och vårdpersonalen får hejarop från allmänheten. Foto: Vilgot Karlsson.

Av Mattias Bernhardsson // Artikel i Offensiv

Tisdagen den 4 juni klockan 11 startade Vårdförbundets strejk. Offensiv var på plats vid Södersjukhuset i Stockholm när vårdpersonalen marscherade ut ur entrén till ljudet av applåder och hejarop. Stämningen är på topp, och stödet från patienter och kollegor är stort. I strejkens första fas är 38 vårdanställda uttagna i strejk. Offensiv har pratat med Lina Rosén, strejkvakt:

Lina Rosén, strejkvakt, sätter upp information om strejken. Foto: Vilgot Karlsson.

– Det är inte vi som är ”samhällsfarliga” – utan det är politikerna som underfinansierat vården i decennier vilket lett till ohållbara scheman, astronomiska övertidsberg och oacceptabla ohälsotal.

– Med ett sänkt heltidsmått skulle fler orka gå upp i arbetstid och fler skulle orka jobba längre.

– Det är ingen stor arbetstidsförkortning vi kräver. Men för politikerna är motståndet principiellt och ideologiskt. De är rädda att de ”öppnar Pandoras ask” och att fler sönderstressade yrkesgrupper kommer att kräva arbetstidsförkortning. Så detta är en viktig strid inte bara för oss utan många andra.

– Vi försöker få polistillstånd till demonstration för våra krav till den 12 juni. Vi vill verkligen få ut medlemmarna. Det är viktigt med en aktiv strejk.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!