Vårdkollaps hotar efter massuppsägningar

Snart ekar korridorerna tomma i Sundsvalls sjukhus (Foto: Lena Landar).

av Per Johansson, sjuksköterska Region Västernorrland // Artikel i Offensiv

Som Offensiv tidigare har rapporterat om riskerar Region Västernorrlands panikåtgärder mot vårdkrisen bara att skapa nya katastrofer.

Bakgrunden till senaste krisen med massuppsägningar vid sjukhusen i Västernorrland är att den svåra personalkrisen ledde till att regionen tog ett beslut att höja lönen för de sjuksköterskor som arbetar på de avdelningar som har varit svårast att bemanna och där behovet av dyr inhyrd personal varit stor.
Hela förslaget var orättvist utformat. Personal på utvalda avdelningar skulle få ett lönepåslag på 3,000 kronor per månad för att få personal att stanna och för att kunna rekrytera nya. På de avdelningar där personalen har kämpat och lyckats hålla verksamheten igång utan stafettpersonal blev man utan lönesatsningen. Detta upplevdes som ett straff.
Ilskan mot arbetsgivaren är helt befogad. Den ilskan har nu lett till massuppsägningar.
Situationen har blivit akut. Flera verksamheter kommer att kollapsa om inte sjuksköterskeplatserna kan bemannas.
För två veckor sedan sade till exempel 14 operationssjuksköterskor upp sig i ilska över att inte finnas med i den senaste lönesatsningen. Så ser det ut på flera avdelningar. Vi ska också komma ihåg att på de arbetsplatser där det nu har skett stora uppsägningar har det ofta varit tunt bemannat redan innan, med vakanta tjänster.

Läkarna på Sundsvalls sjukhus varnar nu för katastrof och vårdkaos för regionens sjukvård. Till exempel har 40 läkare skrivit en debattartikel till Sundsvalls Tidning om krisen:
”Vården i regionen är i stor fara och om kraftfulla åtgärder inte vidtas kommer länets alla sjukhus sluta fungera. Detta innebär att varken akut eller planerad kirurgisk vård, samt förlossningsvård och cancervård för vuxna och barn, kommer att kunna bedrivas”.

Politikerna har nu tvingats reagera på situationen. I slutet av mars beslutades att det ska satsas på att förbereda ett ytterligare förslag på lönesatsning som är tänkt att omfatta alla sköterskegrupper samt undersköterskor och skötare.
Enligt sjukvårdsdirektör Kurt Pettersson kan ett beslut om en ny lönesatsning ske på regionfullmäktige den 27 april.
Region Västernorrland ligger lägst när det gäller löner av Sveriges regioner. Om denna satsning blir verklighet innebär den bara att vi kommer ikapp övriga regioner.
På måndag, när detta skrivs, har regionrådet Glenn Nordlund (S) haft krismöte med samtliga partier. Enligt rapporter i media var det över på en timme och beskrevs som ett misslyckande.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!