Vårdkrisen blir allt mer akut

Läget inom vården i Region Stockholm har förvärrats av högerstyrets extrema nyliberalism och det gigantiska svarta hål som Nya Karolinska har grävt och gräver (Foto: Holger.Ellgaard / Wikimedia Commons).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Vården blöder. I förra veckan beslöt ledningen för tre sjukhus i Stockholms län  –  Danderyds sjukhus, Södersjukhuset och Södertälje sjukhus – som ett led i nya sparåtgärder att införa anställningsstopp för samtliga yrkeskategorier (på Södertälje sjukhus rådde redan innan anställningstopp) och ett stopp för användande av hyrpersonal. Beskedet kom efter år av orimliga sparbeting och återkommande stabslägen samt efter att anställningsstopp har införts på Karolinska i maj. 

Det ledningen för de tre sjukhusen kallar ”kraftfulla åtgärder avseende personalkostnader” kommer i ett läge där ”alla sjukhusen i Stockholm befinner sig i en helt omöjlig sits”, kommenterar Johan Styrud, läkarföreningens ordförande i Stockholm och överläkare på Danderyds sjukhus, i Dagens Nyheter den 25 oktober.
Läget inom vården i Region Stockholm har förvärrats av högerstyrets extrema nyliberalism och det gigantiska svarta hål som Nya Karolinska har grävt och gräver.  
Men vårdkrisen fördjupas nu snabbt i alla delar av landet. Under året har en rad regioner sjösatt nya drakoniska nedskärningspaket med syfte att främst minska personalkostnaderna. Och ofta har de sparpaket som lanserades under våren följts av ännu större besparingar under hösten. 

I det svårt krisdrabbade Jämtland-Härjedalen ska 100 tjänster bort inom vården, men trots nedskärningar och en beslutad skattehöjning har det samlade underskottet fortsatt att öka och nyligen flaggade regiondirektören för att ytterligare tjänster försvinner i  Jämtland-Härjedalen efter nyår.
I början av september aviserade exempelvis Region Norrbotten ett nytt så kallat sparpaket på totalt 700 miljoner kronor för de kommande åren och införde anställningsstopp. 

Oavsett vem och vilka som styr i regionerna står nya nedskärningar och fortsatt marknadsstyrning på dagordningen.
I det S-styrda Region Gävleborg ska det ”sparas” lika mycket som S-M-L-styrda Region Västernorrland, och marknadstänkandet var en lika stor anledning till varför S-ledda Region Sörmland slöt kontrakt med skandalbolaget Apotekstjänst som till varför det blågröna styret i Region Uppsala gjorde det.
”Om personaltätheten skulle vara oförändrad och med den beräknade skattehöjningen på 8 öre blir det ett gap på 15,3 miljarder kronor för regionerna att hantera med hjälp av effektiviseringsinsatser, besparingar eller skattehöjningar till år 2023”, skriver Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) i sin nya Ekonomirapport – Oktober 2019.

Det är alarmerande siffror som varslar om nya helt förödande stålbad i regionerna och kommunerna, som kommer att sakna ännu mer om inte staten, regeringen, omedelbart skjuter till extra stöd i form av mångmiljardbelopp under flera år framåt.
För att dessa satsningar ska bli verklighet krävs kamp och organisering: att anställda, brukare och anhöriga förenas i ett riksomfattande uppror mot högerpolitikens nedskärningar och marknadsstyrning  och för en snabb upprustning av skola, vård och omsorg samt uppvärdering av personalens löner och villkor.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!