Vårdkrisen inte löst med nya regionstyren i Mellannorrland

Moderaterna vill lägga ner Sollefteå sjukhus – bara ett exempel på katastrofal högerpolitik (Foto: Lisa Selin).

av Sigbritt Herbert // Artikel i Offensiv

I grannregionerna Jämtland/Härjedalen och Västernorrland står sjukvården inför stora utmaningar under nästa mandatperiod, oavsett vilken slags koalition som lyckas bilda regionstyre.

I Västernorrland hade man förra året rekordmånga överbeläggningar med ökade vårdskador som följd. Överbeläggningarna berodde på personalbrist. En glesbygdsregion som Västernorrland har sina utmaningar. I dagsläget finns det tre sjukhus i regionen, men Moderaterna vill lägga ner Sollefteå sjukhus. Där ockuperar man sedan drygt 5 år sjukhusentrén i protest mot nedläggningen av BB. Fler nedläggningar vid sjukhuset diskuteras liksom neddragningar vid Örnsköldsviks sjukhus.
Efter valet 2018 har regionen styrts av en koalition bestående av Socialdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna. I april i år avgick Moderaterna i protest mot en lönesatsning på sjuksköterskor på 50 miljoner kronor. Moderaterna hade föreslagit 250 miljoner kronor.

Jämtland/Härjedalen har likartade problem. Det är också en glesbygdsregion, ännu mer så. Här har man landets längsta vårdköer. Efter valet 2018 tog en koalition bestående av M, C, L, KD och MP över med löftet om att komma tillrätta med regionens dåliga finanser.
Metoden var att spara på personalen. Många sjuksköterskor på sjukhuset fick nya avtal där de förväntades jobba mer för mindre lön. Inte helt oväntat sade många upp sig. De ansvariga centerpartisterna verkade ha förväntat sig att personalen bara skulle tacka och ta emot. Istället har vi sett flera protester vid sjukhuset. ”Det kokar”, sa en sjuksköterska i vintras.
I april 2021 lämnade KD koalitionen. Deras ledande regionpolitiker är läkare och han såg vilka följder den förda politiken hade. Det var något han inte kunde stå för.
Det är alltså två sargade regioner som ska försöka hitta fungerande majoriteter nu efter valet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!