Vårdnedskärningar lamslår Värmland

Ambulanshelikopter i Värmland. För en månad sedan beslutade den politiska majoriteten i regionfullmäktige, som består av S, C och V, om ett sparpaket där 34 miljoner kronor ska sparas i år och 161 miljoner kronor nästa år (Foto: Socialdemokraterna Värmland / Flickr CC).

av Erland Gadde // Artikel i Offensiv

De kraftiga nedskärningarna inom vården drabbar också Region Värmland. Regionen har ett budgetunderskott på 700 miljoner kronor.

För en månad sedan beslutade den politiska majoriteten i regionfullmäktige, som består av S, C och V, om ett sparpaket där 34 miljoner kronor ska sparas i år och 161 miljoner kronor nästa år. Man säger att man huvudsakligen ska spara på hyrläkarbemanning och ”köpt vård inom slutenvård”, vad det nu innebär. Man kommer inte att tillsätta alla vakanta tjänster på vårdcentralerna och bara bemanna med specialistläkare till 80 procent.
I övrigt handlar det mest om att gå fram med osthyvel över alla delar av verksamheten. En del tidigare föreslagna besparingar har dock återremitterats, såsom avvecklingen av rehabbassänger på Centralsjukhuset i Karlstad och sjukhusen i Arvika och Torsby, eftersom detta har visat sig strida mot ingångna avtal.

Den borgerliga oppositionen kritiserar nedskärningarna hårt. Det är ”ogenomtänkt” och ”oansvarigt” säger de, och vice ordföranden i Hälso- och sjukvårdsnämnden, Sara Kihlström (KD), säger att regionstyret ”plockar halmstrån i panik”.
Man kan undra vad hon och andra borgerliga regionpolitiker gör för att förmå sina partikamrater i regeringen att skjuta till mer pengar till vården. Det är dessutom extremt hycklande då dessa partier har genomfört och genomför minst lika stora nedskärningar runt om i landet. De tre miljarder kronor som regeringen har utlovat till samtliga Sveriges regioner i budgeten räcker förstås inte långt.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!