Vårdprotest i Ystad mot nedskärningarna

Kommunal anordnade den 10 december en protest mot de omfattande ”besparingarna” på sjukvården (Foto: Anders Wemmert).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Tisdagen den 10 december anordnade Kommunal i Ystad en demonstration mot nedskärningarna i sjukvården under parollen ”Stoppa nedskärningarna”. Ett drygt hundratal personer deltog i demonstrationen.

Bakgrunden till protesterna är nedskärningarna på Karolinska Universitetssjukhuset, på Danderyd och på Södersjukhuset i Stockholm och det borgerligt styrda Region Skånes planerade nedskärningar på cirka 720 miljoner kronor nästa år. För Skånes Universitetssjukhus (SUS) innebär detta nedskärningar på över 500 miljoner kronor och specifikt för lasarettet i Ystad besparingar på 62 miljoner. Till detta kommer att man budgeterat för minskade lönekostnader på ytterligare 5 miljoner. 
Det borgerliga styret bestående av M, C, L och KD påstår att inga direkta personalminskningar kommer att ske. Då måste man antingen införa lönesänkningar för de anställda eller låta den befintliga personalen arbeta ännu mer med flera övertidstimmar, vilket innebär ytterligare stress för de anställda, sämre arbetsmiljö som leder till arbetsskador, sjukskrivningar och uppsägningar. Dessutom drabbas patienterna av längre vårdköer, ökade risker för felbehandlingar och sämre vårdkvalité.

I ett av talen som hölls av LO-distriktet i Skånes ordförande Per-Ola Nilsson framfördes krav på stopp på nedskärningar och stopp för fortsatta privatiseringar av sjukvården.
Samma krav framfördes av Kommunals representant och av Cecilia Magnusson-Svärd, socialdemokrat från Ystad.

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv stödjer kraven på stopp på nedskärningarna samt stopp för privatiseringarna av sjukvården. Nu krävs det mobilisering av alla vårdfack, patientorganisationer och andra intresseorganisationer som En annan vård är möjlig för att stoppa attackerna på välfärden. Det krävs en mobilisering för en nationell protestdag till våren mot attackerna på välfärden.
• Stoppa nedskärningarna av sjukvården.
• Riv upp privatiseringarna av vård, skola och omsorg.
• Inga vinster i välfärden.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!