Vårdprotester mot Tidöavtalet

Akut kamp krävs mot Tidöavtalet och de blåbruna, något vårdpersonal i Malmö rustar till (Foto: News Øresund – Johan Wessman).

av Anders Wemmert // Artikel i Offensiv

Tidöavtalet som slöts mellan M, KD, L och SD innebär att den blåbruna politiken formaliserades. På alla områden kommer den blåbruna regeringen att försöka genomföra en politik som till stor del har en SD-stämpel.

Med den nya regeringen blir migrations- och asylpolitiken en blåkopia av SD:s invandringspolitik. I praktiken upphör asylrätten, invandrare och flyktingar misstänkliggörs, polisen får ökade befogenheter, man vill införa visitationszoner, med mera.
Klimatpolitiken innebär att koldioxidutsläppen kommer att öka. Regeringen vill satsa på miljöfarlig kärnkraft istället för sol- och vindkraft.
Jakten på halvledarmetaller och sällsynta jordartsmetaller kommer att innebära att nya gruvor öppnas utan att hänsyn tas till miljö eller samernas rättigheter.
Biståndet minskas och mera resurser satsas istället på att bygga EU:s flyktingmurar allt högre. Tidöavtalet innebär dessutom en attack på välfärden, där sjukvård, skola och äldrevården försämras.

Den rasistiska grundsyn som Tidöavtalet bygger på innebär bland annat att alla människor inte är lika mycket värda. För sjukvården betyder det att man som patient inte har lika rätt till sjukvård. Beroende på om du är svensk medborgare, flykting eller asylsökande begränsas rätten till offentligt finansierad sjukvård.
Ett annat förslag som man vill genomföra är införandet av anmälningsplikt för vårdpersonal till polis och Migrationsverket av papperslösa eller människor som gömmer sig för att undvika utvisning.
Om detta skulle bli verklighet tvingas vårdpersonal att bli angivare och ”vårdpoliser”. Det går hand i hand med förslaget om att begränsa nyanländas rätt till sociala förmåner. Även rätten till fri tolk ifrågasätts.
Attackerna på sociala rättigheter måste stoppas, liksom regeringens asylpolitik, klimatpolitik och den rasistiska invandringspolitiken.

Nu börjar vårdpersonal att organisera protester mot Tidöavtalet och den politik som den blåbruna regeringen vill genomföra.
Söndagen den 27 november kl 14.00 organiseras en manifestation på Möllevångstorget i Malmö under parollen Stoppa Tidöavtalet. Manifestationen organiseras av bland annat Ensamkommandes Förbund, Vårdpersonal mot Tidöavtalet i Malmö och Socialistiska vårdarbetare.
Rättvisepartiet Socialisterna stödjer och deltar i kampen mot den blåbruna regeringen och Tidöavtalet. Nu måste de olika vårdfacken mobilisera sina medlemmar för att stoppa Tidöavtalet. Så många som möjligt måste sluta upp på Möllevångstorget den 27 november och protesterna måste spridas till andra städer.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!