Vårdstrejken vinner stöd

2008-04-29 17:48:52
Vårdstrejken går in på sin andra vecka och stödet är kompakt. ”Den part som lyckas få allmänhetens stöd har vunnit halva striden. I den nu pågående vårdstrejken råder det knappast någon tvekan om var sympatierna ligger. Igår bekräftade en undersökning, utförd av Synovate och presenterad i Dagens Nyheter, att sjuksköterskorna har ett kraftfullt stöd för sin aktion”, skrev Sydsvenskan den 27 april. Samtidigt som man typiskt nog tyckte att ”kanske är det inte riktigt rättvist att ställa en yrkesgrupp som bokstavligt talat kan utgöra skillnaden mellan liv och död mot kalkylerande politiker”.
Politikerna hade kalkylerat med att opinionen skulle kantra om man kallade strejken ”samhällsfarlig” och ”oansvarig”. ”Vårdförbundets agerande är orimligt och oansvarigt”, skrev Ingela Gardner Sundström, förhandlingsordförande för Sveriges kommuner och landsting (SKL) och moderat kommunalråd i Österåker, i Expressen dagen innan strejken bröt ut.
Men politikernas hets slog tillbaka. Nu hoppas politikerna vinna slaget om opinionen med fortsatta sabotageförsök, exempelvis genom att beordra skyddsarbete, samtidigt som man låtsas som om man inte är arbetsgivare.
Högerpolitiker och socialdemokrater har förenats i en gemensam front mot de strejkande och deras krav. Borta är alla vallöften om att höja lönerna i vård och omsorg. Nu försöker man hävda att det inte finns pengar till lönelyft. Trots att boksluten för landstingen och regionerna visar ett sammanlagt överskott på 3,2 miljarder kronor för helåret 2007. Detta kan jämföras med ett resultat för år 2006 på 1,8 miljarder kronor och för år 2005 på 4,3 miljarder kronor (Statistiska centralbyrån den 17 mars i år).
Även LO-ledningen och facktopparna går helt i otakt med sina medlemmar och opinionen.
Efter att ha ringt runt till olika fackförbund kunde LO-Tidningen konstatera att det råder: ”Tystnad om vårdstrejken”. Ingen ville ge stöd eller säga något. Bara Handels ordförande Lars-Anders Häggström ville uttala sig och han ville bara säga att sjuksköterskorna inte är lågavlönade utan ”felavlönade”.
Fackledningens tystnad ska inte tolkas som något annat än ett tyst stöd till arbetsgivarna, det vill säga politikerna.
Både politiker och fega facktoppar är rädda för att en framgångsrik lönekamp ska smitta av sig och öka kritiken mot de låga avtal som slutits. Med oro har även fackledningarna kunnat följa den spridning och genomslag som gräsrotsupproret Löneuppror 2008 fått.
Allmänhetens stöd är viktigt, och det gäller att bibehålla detta stöd genom att ständigt förklara vad strejken gäller och besvara varje angrepp från politikerna, inte minst med aktiva strejkvakter vid sjukhusen mot strejkbryteri och aktiviteter på gator och torg.
TCO och Vårdförbundet borde inbjuda till stora och breda demonstrationer för att manifestera stöd och behålla den egna kampmoralen. Stöddemonstrationer i anslutning till att fler tas ut i strejk nästa vecka, exempelvis på lördag den 10 maj, skulle ge ett tydligt besked om att nu trappas kampen upp.
De demonstrationer som genomförts i Danmark till stöd för strejkerna inom vård och omsorg har spelat en viktig roll för att vinna sympati för de strejkandes krav och sätta ytterligare press på politikerna.
Rättvisepartiet Socialisterna uppmanar medlemmar, sympatisörer och tidningen Offensivs läsare att anta stöduttalanden, samla namn till stöd för vårdanställdas löneuppror och exempelvis bjuda in strejkande till fackmöten, arbetsplatser, skolor, stödmöten och andra sammankomster.
• Stöd vårdstrejken!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!