Varför och hur socialister i USA stödjer Bernie Sanders

Intervju med Ginger Jentzen, Socialist Alternative

Den 27 januari 2020

Ginger Jentzen.

Kampanjen för primärvalen i USA pågår för fullt. Bernie Sanders böljar framåt i opinionsundersökningarna. Vi samtalade med Ginger Jentzen om Bernies kampanj och om situationen i USA. Hon är en Socialist Alternative-medlem i USA som spelade en ledande roll i Minneapolis segerrika kamp för en minimilön på 15 dollar (144 kronor) i timmen. 

Hej Ginger, du ställde upp som Socialist Alternative-kandidat för Minneapolis stadsfullmäktige 2017, fick 44 procent av rösterna och missade med knapp marginal att ta mandatet. Hade Bernies kampanj 2016 något inflytande på ditt beslut att ställa upp?

– Definitivt. Trots den reaktionära Trumpadministrationen i Vita Huset så finns det på gräsrotsnivå i USA en växande öppenhet för socialistiska idéer. Det första beviset på det var faktiskt valet av Socialist Alternative-medlemmen Kshama Sawant till Seattles stadsfullmäktige 2013 med nästan 100 000 röster. Hon betraktades allmänt som den lokala Occupy-rörelsens kandidat, och valdes med ett mandat att genomföra den första lagstiftningen om en minimilön på 15 dollar i en större stad i USA. Hennes valseger som öppen socialist väckte nationell och till och med internationell mediauppmärksamhet. Dagens unga är den radikalaste generationen sedan 1970-talet. Många står inför en hemsk framtid av växande studieskulder och låga löner. Sawant och Socialist Alternative visade 2013 att ett organiserat revolutionärt parti kan entusiasmera arbetare till att bygga rörelser som utmanar kapitalismens ojämlikhet och kämpar för ett radikalt socialistiskt alternativ.

– Jag drog som Socialist Alternative-medlem, inspirerad av Kshamas första seger, lärdom av kampen för 15 dollar i timmen i Seattle. Jag blev samordningsansvarig för 15 Now och ledde gräsrotsrörelsen till seger först i min hemstad Minneapolis 2017 och därefter i vår systerstad St. Paul i Minnesota. 

– Det går inte förneka att Bernies kampanj 2016 som manade till en “politisk revolution mot miljardärsklassen” på allvar höjde arbetares självförtroende. Vår stadsfullmäktigekampanj 2017 i Minneapolis uppmanade arbetare att organisera sig. I likhet med Bernie accepterade jag inte så mycket som en cent i kampanjbidrag från storföretag och jag lovade att jag om jag blev invald endast skulle godta en genomsnittlig lokal arbetarlön. Vi drev kampanj för hyresreglering, beskattning av de stora byggföretagen och de rika för bygget av allmännyttiga bostäder med överkomliga hyror och för bekostandet av kollektivtrafik. Läckt e-post visade att storföretagen såg vår gräsrotskampanj som det största hotet i stadsfullmäktigevalet mot deras framtida profiter. Vi satte ett stadsrekord genom att dra in över 160 000 dollar (1,5 miljoner kronor) från hundratals små kampanjbidragsgivare. Vi besegrades med knapp marginal i den tredje valomgången, trots att vi fick de flesta rösterna i första valomgången. 

– Även om vi inte vann valet så drog vi igång en stadsomfattande debatt om hyresreglering och bostäder till rimliga hyror, beskattning av de rika och den politiska organisering som är nödvändig för att kunna utmana storföretagseliten — liknande de lärdomar som progressiva rörelser tar med sig in i Bernies mer stridbara och arbetarklasscentrerade valkampanj 2020. 

Kshama Sawant blev återvald för andra gången för ett par månader sedan. Världens rikaste person, Jeff Bezos, Amazons ägare, investerade en massa pengar i sina försök att få bort henne.

– Ja! I november [förra året], vann Socialist Alternative en stor seger tillsammans med arbetarklassrörelsen i Seattle mot Jeff Bezos, Amazon och andra storföretag som försökte köpa stadsfullmäktigevalet. Vi byggde den starkast möjliga gräsrotsrörelsen och vann. Nu bygger vi vidare på denna rörelseenergi med en koalition för beskattning av Amazon för bygget av de allmännyttiga bostäder till rimliga hyror som Seattle behöver.

– Vad denna seger i Seattle behövde var en tätt sammanhållen organisation, ständiga djupgående politiska diskussioner om valets föränderliga terräng och en armé av dörrknackare för att bemöta de ständiga lögnerna om och attackerna på oss.

– Men detta var framför allt en politisk uppgift och fråga. Vårt tillvägagångssätt ifråga om politik är rörelsebyggande kombinerat med beslutsam klasskamp. Vi knyter ihop detta med behovet av en grundläggande socialistisk samhällsförändring. Vi anser att samma tillvägagångssätt är vad som behövs för att få Bernie vald och besegra miljardärsklassen. 

Media försökte länge tona ner Bernies kampanj, men han ligger nu i täten i många opinionsundersökningar. Hur kom hans kampanj så här långt och hur står den sig jämfört med 2016? 

– Bernies kampanj är mer radikal och orienterad mot arbetarklassen än ens hans kampanj 2016 var. Hans formulering om att bli “chefsorganisatör” som president och arbeta för en “arbetarklassens regering” har satt rätt ton. Till skillnad från de andra kandidaterna — som låtsas att de inte känner trycket från Wall Street och storföretagen — är Bernie den första att säga att det inte kommer att räcka med att bara vinna presidentvalet. Arbetarna måste organisera sig. 

– Bernie är för närvarande toppmottagaren av kampanjbidrag från bland andra bönder, lärare, arbetslösa, handelsanställda, byggnadsarbetare, lastbilschaufförer, sjuksköterskor och bussförare. Sanders leder i varenda opinionsundersökning bland unga, kvinnor och icke-vita unga. Bernies arbetarklassplattform som inte ber om ursäkt för sig är den bästa möjliga inspirationen för att få arbetarklassen att gå och rösta.

– Nyckelfrågan för miljontals människor är vem som kan besegra det miljardärsuppbackade trångsynta och fördomsfulla högsta hönset, president Trump — och Bernie har de bästa oddsen för det. Hans “Inte jag, vi”-paroll aktiverar de som vanligen känner sig främmande för politik. Och till skillnad från alla de andra demokratiska kandidaterna, inklusive Elizabeth Warren, så vet han om att vi befinner oss i en strid mot miljardärsklassen. 

Alexandria Ocasio-Cortez som är en stark allierad med Bernie Sanders sa nyligen i en intervju att hon och Joe Biden i vilket annat land som helst inte skulle tillhöra samma parti. Hur länge kan denna motsättning inom Demokraterna bestå? 

– Det är inbyggt i situationen, givet den utbredda ilskan mot etablissemanget, att vi kan komma att få se nya partier till höger och till vänster om Demokraterna och Republikanerna. Vi har sedan 2016 sett början på en masskvinnorörelse igångsatt av #MeToo. Det har ägt rum massprotester av unga mot vapenvåld och mer nyligen mot klimatförändringar. De mest signifikanta strejkvågorna på årtionden började med lärarrevolten och sprider sig nu till andra sektorer, inklusive bilindustriarbetarna. Det finns ett växande intresse för socialistiska idéer, mer än någonsin tidigare, som också visar sig med Democratic Socialists of Americas (DSA) tillväxt till 60 000 medlemmar. 

– Demokraternas etablissemang vet att AOC och Bernie utgör ett hot mot Demokraternas politiska projekt, som är att vara en pålitlig storföretagspartner. De ser hellre ytterligare fyra år med Trump än att de godtar Sanders som president. De är i praktiken mer villiga att splittra partiet än att sluta upp bakom Sanders program. Om Sanders och hans miljontals frivilliga lyckas övervinna alla hinder i primärvalen, och det finns många, många hinder, kommer han att behöva en massorganisation bakom sig. I praktiken kommer han att behöva ett parti inom partiet för att kunna trycka tillbaka sabotagen från Demokraternas etablissemang inför presidentvalet. 

– Det är fortfarande ett väldigt sannolikt scenario att Sanders blockeras av Demokraternas etablissemang, även om han får de flesta rösterna i primärvalen. Under ett sådant scenario kommer Sanders anhängare att behöva sammankalla en masskonferens för att diskutera rörelsens nästa steg. Det politiska etablissemanget fick under 2016 Sanders kampanj att spåra ur till fördel för storföretagsdemokraten Hillary Clinton, vilket stötte bort skikt inom arbetarklassen och bland unga Sandersanhängare som lämnades utan ett vänsteralternativ – men potentialen finns för ett nytt parti till vänster om Demokraterna. Socialist Alternative skulle förespråka att en sådan konferens skulle lägga grunden för ett arbetarklassparti, ett avgörande steg i brytandet av miljardärsklassens makt. 

Socialist Alternative beslutade sig för att stödja Bernie Sanders kampanj. Vilka är huvudanledningarna till detta beslut?

– Sanders kampanj tjänar vid denna tidpunkt till att samla de styrkor som vill ha en verklig förändring i arbetarnas intresse. Vi ser som marxister ett antal begränsningar i Sanders politik. Sanders program lämnar nyckelfrågor obesvarade, förklarar inte för hans anhängare att vi för denna politik behöver ett helt annorlunda samhälle, ett socialistiskt samhälle, vilket en gång för alla krossar miljardärsklassens makt. Bernie talar emellertid klart och tydligt direkt till arbetarklassen med appell för klassen att organisera sig, och detta är ett stort steg framåt. 

– Socialist Alternative går fullt ut till stöd för Sanders kampanj. Vi lägger fram resolutioner i våra fackföreningar om att stödja Sanders. Socialister förespråkar att fackföreningar styrs demokratiskt och kämpar för alla arbetare istället för att bara försöka mysa in sig hos storföretagen och deras politiker. Sanderskampanjen är ett tillfälle att dra samman arbetare som vill bekämpa kapitalismen längre än under enbart de kommande månaderna. 

– Att gå vidare, att få igenom en Green New Deal för arbetare, vilket Bernie kämpar för utan att be om ursäkt för det, innebär att ta upp kampen mot den fossilbränsleindustri som profiterar på förstörelsen av vår planet. För detta krävs att industrin tas över i offentlig ägo och att en övergång till en helt igenom grön energiinfrastruktur genomförs under arbetarnas demokratiska kontroll – och som under processens gång skapar miljontals gröna, fackligt organiserade jobb. 

– För att få igenom Medicare for All [kostnadsfri offentlig sjukvård] måste vi avveckla de privata försäkringsbolagen och de stora läkemedelsföretagen och bygga upp ett offentligt nationellt sjuk- och hälsovårdssystem som är kostnadsfritt för brukaren.

– Vi behöver göra mer för att vända denna kampanj till en rörelse kapabel att vinna. Sanders pekar i rätt riktning, men Demokraterna står helt och fullt under storföretagens kontroll och kan inte reformeras till att bli ett arbetarparti. Detta är en motsättning som inte kan bestå så värst mycket längre. Vi kämpar för en Sandersseger samtidigt som vi diskuterar behovet av ett nytt parti baserat på arbetarnas intressen, vilket skulle vara det bästa för både Sanders, hans anhängare och för den politiska revolution som kan besegra miljardärsklassen en gång för alla.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!