Varför politisk strejk?

2006-11-08 15:31:37
Rättvisepartiet Socialisternas fackligt aktiva medlemmar uppmanar alla Offensivs läsare att agera för politisk strejk och massdemonstrationer mot högerregeringens attack på a-kassan.
Varför?

1. Därför att det är en politisk attack mot fackföreningsrörelsens centrala nervsystem. Om regeringens förslag antas av riksdagen den 20 december leder den nya a-kassan till:
• kraftigt försämrade villkor för de arbetslösa,
• steg mot en låglönemarknad enligt USA-modell,
• sänkt facklig anslutningsgrad, då många inte kommer anse sig ha råd att betala både de kraftigt höjda avgifterna till a-kassan och till facket.
Förslaget slår hårdast mot lågavlönade och kvinnor. Tiotusentals kvinnor och studenter kommer att hänvisas till socialbidrag eftersom de jobbat mindre än det höjda arbetsvillkorets 80 timmar i månaden och studerandevillkoret tas bort.

Förlorar 4 000 i månaden

En typisk medlem i Hotell & Restaurang kommer enligt förbundet att förlora 4 000 kronor i månaden på sina perioder av arbetslöshet. Enligt Teaterverksammas a-kassa (TAK), som räknat på effekterna i några verkliga fall, kan det bli upp till en halvering av dagens ersättning vid arbetslöshet.
2. Därför att en politisk strejk, som är fullt laglig, både skulle sätta fackföreningsrörelsen i respekt och ge en möjlighet för alla de miljoner arbetare och tjänstemän som vill att delta i så massiva demonstrationer att det kan stoppa förslaget.
Med några hundra tusen LO- och TCO-medlemmar på Stockholms gator och i lokala manifestationer landet runt skulle det också, liksom under storkonflikten 1980, visa sig att Reinfeldts och Littorins supportrar i denna fråga var ”så få att de kunde rymmas i en telefonkiosk” (DN om det försvunna stödet för arbetsgivarchefen Nicolin i maj 1980). Detta skulle i ett slag rycka undan det falska argumentet att väljarna sagt ja till detta förslag, vars verkliga syfte fortfarande döljs av högeralliansens regering.

LO-och TCO-manifestation

LO:s styrelse har när detta skrivs sagt ja till en manifestation på dagtid i Stockholm den 14 december, som de också väntar sig att TCO ska delta i. Det är bättre sent än aldrig, men långtifrån tillräckligt.
Däremot är tredje LO-ordföranden Leif Håkanssons kommentar till kravet på en politisk strejk obegriplig.
– Det är inte användbart, det är fel instrument. Jag tror heller inte att en politisk strejk ger någon effekt, jag tror att det är tvärtom, säger han.
Det är inte sista ordet. Att säga nej till en politisk strejk betyder att helt skrota detta verktyg. De enda tänkbara förklaringarna är att LO-toppen dels hukar sig för den hets de befarar från borgarmedia, dels själva fruktar konsekvenserna av en verklig medlemsmobilisering – till exempel i form av kraftigt ökade förväntningar på revansch i avtalsrörelsen.

Landsomfattande kampanj

Rättvisepartiet Socialisterna kräver i likhet med till exempel ST på tekniska högskolan i Luleå att LO och TCO genomför:
• Landsomfattande kampanj med tvärfackliga protestaktioner och demonstrationer från och med nu till riksdagsbeslutet den 20 december.
• Politisk strejk och massdemonstrationer den 14 december.
• Solidarisk kamp i avtalsrörelsen, med full beredskap för strejker.
Att vänta med protester till den 14 december är en nederlagslinje. Den 14 december och 20 december måste i stället bli rörelsens kulmen.
Exempel på vad som kan göras är initiativet från tunnelbanefacken Seko klubb 119 och klubb 20 till en demonstration till riksdagen den 15 november och syndikalisternas varsel om politisk strejk för 2,5 miljoner löntagare till denna dag.
RS/Offensiv stöder också ett deltagande i syndikalisternas politiska strejk på alla arbetsplatser där det finns stöd för detta bland arbetskamraterna.
Även det så kallade Måndagsupproret med demonstrationsmöten utanför riksdagen varje måndag kan lyfta.

Fackeltåg i Östergötland

Ett annat exempel är LO-fackens fackeltåg i Norrköping, Linköping och Motala dagen därpå, den 16, och den utmaning som gjorts av Kommunal i Östergötland (se baksidan) till resten av landet om vem som kan organisera de största demonstrationerna.
Vi uppmanar alla läsare att snarast ta upp diskussionerna om a-kasseprotester med sina arbetskamrater och lokala fackföreningar. Anta uttalanden/upprop, samla till demonstrationer, sprid namnlistor, Offensiv och kampanjknappar, kontakta snarast era avdelningar och fackförbund.
Följ utvecklingen och ladda ner nedanstående modelluttalande/upprop under ”Rör inte vår a-kassa” på vår hemsida: www.socialisterna.org.

Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!