”Varför ska vi betala krisen?”

”Låt de som har större marginaler betala mer!” (Foto: Vilgot Karlsson).

av Vilgot Karlsson // Artikel i Offensiv

Lördagen den 25 mars arrangerade Seko Tunnelbanan klubb 111 en demonstration i centrala Stockholm ”för reella lönehöjningar – mot prishöjningar”. Det är en stärkande och nödvändig fortsättning på protesterna som började i höstas och som riktar hård kritik mot LO:s låga krav på lönehöjningar med 4,4 procent.

Ordförande för klubb 111, Jannis Konstantis, sa till tidningen Arbetaren inför demonstrationen att målet är ”att folket ska förstå att lönehöjningar har inget att göra med inflationen och att man måste pressa sina fackföreningar att agera i frågan för reella lönehöjningar och mot prishöjningar. Oavsett om det är LO eller förbunden anser vi att det är fel att yrka på sådana låga lönehöjningar, som i själva verket är lönesänkningar”.
I uttalandet på fackklubbens blogg inför protesten dras paralleller till protesterna i Frankrike, Tyskland, Grekland och Storbritannien för höjda löner och sänkta levnadskostnader.

En av talarna var Andreas Nyman, spårvagnsförare och förtroendevald i lokalbaneklubben som organiserar arbetare på tvärbanan och Saltsjöbanan. Han inledde med att rikta kritik från lokalbaneklubben mot att Sekoledningen har accepterat LO:s 4,4-procentiga lönehöjningar och sa bland annat att:
– Låt de som har större marginaler få betala mer och ge oss åtminstone inflationen i löneökning!

Seko Tunnelbanan klubb 111 är en av de fackklubbar som fortsätter att visa vägen i kampen för rimliga löner och som kräver konkreta lösningar på den eskalerande levnadskostnadskrisen.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!