Världen i det nya kalla krigets korseld

I korselden mellan det nya kalla krig som USA-imperialismen och den kinesiska imperialismen utkämpar skärps spänningarna i alla delar av världen (Foto: 李 季霖 / Flickr CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Det årliga G20-toppmötet som denna gång hölls på den indonesiska ön Bali blev en ny bekräftelse på att de globala makteliterna står utan lösningar på de många samverkande kriser som deras system orsakar.

Egentligen skulle G20-ländernas topparna mötas för att diskutera hur återhämtningen av världsekonomin som inleddes vid tiden för fjolårets toppmöte skulle stärkas. Men den svaga och ojämna återhämtningen är redan på upphällningen och mötet kom som förväntat att överskuggas av Ukrainakriget samt den upptrappade globala maktstriden – det nya kalla kriget mellan USA och Kina som blir allt hetare.
USA:s senaste upptrappning med nya striktare restriktioner för export av halvledarteknologi till Kina tar inte bara det ekonomiska kriget till en ny nivå, utan liknas i Financial Times med att ”den ena supermakten förklarar den andra krig”.

Bidenadministrationen använder ogärna termen nytt kallt krig, men skriver i sin nya nationella säkerhetsstrategi att ”en tävling pågår mellan stormakterna om att utforma vad som kommer härnäst” och att denna tävlan står mellan USA och Kina.
”Trots Rysslands krig i Europa är det slående att USA ändå ser Kina som det stora hotet. Washington ser Kina som en rivaliserande supermakt med globala ambitioner, medan Ryssland ses som en försvagad, men farlig, makt som blir alltmer beroende av Beijing”, skriver Financial Times den 24 oktober.
Och ju mer det kalla kriget trappas upp, desto mer nationalistisk, oberäknelig och repressiv blir den kinesiska regimen som pressas allt mer av det kalla krigets ekonomiska och politiska utfall samt av inhemska kriser.

I korselden mellan det nya kalla krig som USA-imperialismen och den kinesiska imperialismen utkämpar skärps spänningarna i alla delar av världen.
Trots att det nya kalla kriget sannolikt inte har någon ”vinnare” anser varken Washington eller regimen i Beijing sig ha råd med en varaktig reträtt av rädsla för att det kan tolkas som svaghet och undfallenhet gentemot rivalen. Därför kommer det nya kalla kriget under överskådlig framtid att kasta sin skugga över världshändelserna och alla globala toppmöten.
I likhet med tidigare toppmöten slutade också G20-mötet med tomma löften om att bekämpa fattigdomen, matbristen och skuldkrisen. Drygt två år har nu gått sedan G20-länderna lovade upprätta ett ”nytt ramverk” för hjälp till skuldtyngda fattiga länder.
”Men ännu har inte ’det nya ramverket’ gett några resultat, samtidigt som problemet med skuldkrisen har blivit mycket mer akut till följd av den höga inflationen”, konstaterade brittiska Guardian den 13 oktober.

Det nya kalla kriget kastar sin skugga över världshändelserna.

Trots den alarmerande ökningen av antalet hungriga i världen levererar de rikare kapitalistiska länderna hellre vapen än mat, och om bistånd ges är det oftast som ett medel för att vinna stöd i den globala maktkamp som klyver världen.
När världsläget skriker efter internationellt samarbete och behovet av en global plan för omfördelning samt militär nedrustning bara växer går kapitalismen i motsatt riktning; sätter nationalism och militarism i förarsätet och världen styrs mot nya katastrofer. Om detta larmar såväl Ukrainakriget som den ökade fattigdomen och hungern samt klimatkrisen.

I den globala kampen sås fröet till en annan värld – en socialistisk värld. Men kapitalismens avskaffande kräver kamp, medvetenhet och en välorganiserad, arbetarklass ledd massrörelse som inte endast får styrka genom sin numerär och beslutsamhet, utan också sitt politiska program.
Det är en sådan massrörelse som Rättvisepartiet Socialisterna (RS) och ISA, den globala socialistiska organisation som RS tillhör, tillsammans med andra vill bygga.
Gå med i RS och ISA – för en socialistisk värld i fred och frihet.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!