Världens militärutgifter ökar – högsta på 30 år

av Per Olsson

Till välfärd ”finns det inga pengar”, men till krig och vapen finns det hur mycket som helst (Foto: Staff Sgt. Shane Hamann).

Världens totala militärutgifter steg till 1 822 miljarder dollar (hisnande 17 000 miljarder kronor) under 2018, vilket är en ökning med 2,6 procent sedan 2017, enligt nya siffror från Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (Sipri). Världens totala militärutgifter är de högsta på 30 år. Militärutgifterna  motsvarar 2,1 procent av världens totala bruttoprodukt (BNP), eller omkring 2 000 kronor per person.

Trumps massiva militära upprustning resulterade ifjol i att USA:s försvarsbudget ökade till 649 miljarder dollar, drygt 6 000 miljarder kronor. USA står ensamt för en tredjedel av världens militära utgifter. Det USA-ledda Nato står för mer än hälften (53 procent) av världens utgifter.
I år slår USA:s militärbudget, inkluderat anslagen till departementet för inrikes säkerhet (Homeland security), alla tiders rekord. ”Med detta lägger militären beslag på 62 cent av varje dollar som Trump tar in i federala skatteinkomster”, skrev brittiska Guardian den 27 mars. 
Kina har världens näst högsta militärutgifter. År 2018 var det 24:e året i rad som Kinas militärutgifter ökade. Landets utgifter 2018 stod för 14 procent av världens totala militärutgifter och var nästan 10 gånger högre än 1994.
Till följd av den ekonomiska krisen fortsatte Rysslands militärutgifter att minska under 2018. Rysslands militärutgifter, som var världens sjätte högsta under förra året, är mindre än en tiondels av USA:s. 

Asien och Oceanien blir allt mer militariserat. Förutom Kinas snabba militära upprustning lägger regimerna i Indien och Pakistan allt större summor på vapen. Indien ökade sina militärutgifter med 3,1 procent under 2018 och Pakistans ökning var hela 11 procent. 
– Spänningarna mellan länder i Asien och mellan Kina och USA är de främsta orsakerna till den fortsatta ökningen av regionens militärutgifter, säger Siemon Wezeman, forskare vid Sipri:s projekt om vapen och militärutgifter, i pressmeddelandet.
Mellanöstern är en annan region som blir allt mer militariserad. Sex av de 10 länder i världen som har högst militär börda (militärutgifternas andel av BNP) återfinns i Mellanöstern med Saudiarabien i topp (8,8 procent av BNP). 

Bara en bråkdel av de summor världens regeringar spenderar på vapen och sina krigsmakter skulle räcka till att avskaffa världsfattigdomen.
Världens totala militärutgifter är nästan lika stora som den summa som årligen skulle krävas för att ställa om samhället och möjliggöra att den globala temperaturökningen begränsas till 1,5 grader över förindustriell nivå. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!