Varning för nationalist-”socialister”

De slags ”socialister” som med rasism vill splittra arbetarklassen och har övergivit internationalismen ska och måste fördömas. Rättvisepartiet Socialisterna överger inte den internationella solidariteten (Foto: Anders Henrikson / Flickr CC).

av Elin Gauffin // Artikel i Offensiv

Det har dykt upp ett extremt störande och stinkande element i synfältet: nybildade politiska grupper som kallar sig för socialister, men som sätter nationalismen först. Internationalismen är för arbetarkampen viktigare än någonsin, eller för oss som inte själva upplevt något världskrig lika viktigt som då.

Nationalismen är ett verktyg så sammankopplat med kapitalismen att det var en förutsättning för kapitalismens uppkomst för hundratals år sedan. Borgarklassen tog makten och bil­dade nationalstater. 
Arbetarklassen däremot är en internationell klass med gemensamma intressen oavsett land. Därför var Marx och Engels med och bildade just den första internationalen och i Engels fall sedan den andra. När den andra internationalen urartade genom sin uppbackning bakom de olika nationalistiska borgarklassernas första världskrig bildades den tredje internationalen. 
Vi som hänvisar till Trotskijs Fjärde international gör det för att socialismen alltid måste vara internationell, för att Sovjetunionens urartning till en byråkratisk diktatur har sina förklaringar i misslyckandet med att sprida den ryska revolutionen internationellt. 

De har funnits med länge, ”socialister” eller ”kommunister” som har händelserna vid andra världskriget som sitt politiska arv. Nationalismen lurade alltid i bakvattnet i socialdemokratins folkhemsbygge och klassamarbete med borgarna eller i de stalinistiska kommunisternas kopiering och följa John-lek efter Stalins storryska nationalism. 
Men det är nu i Trumps era av handelskrig och America First som de helt faller igenom. 
I början av det här året har ”Framåt Sverige” bildats av det som tidigare var Kommunisterna (före detta KP/KPMLR) i Helsingborg. Frontfiguren heter Joe Nilsson. 

Framåt Sverige hårdstartade med att ordna ett gemensamt panelsamtal med Jeff Ahl från det närmast fascistiska Alternativ För Sverige ”eftersom nationalismen är det som förenar oss”. De ska ”ta strid” mot vänstern som utmålar invandrare som offer för rasism. Sverige ska inte ta emot fler flyktingar ”än något annat land”, det vill säga i princip inte en enda flykting. De som tidigare har kommit till Sverige ska tvångsanpassas till svensk kultur eller tvingas tillbaka. 
Samtidigt försöker Joe Nilsson hävda att han står för arbetarrörelse och välfärd. Angående att kvinnor är mer emot rasismen menar Joe Nilsson att det är en ”östrogenmaffia” som har härjat. Jeff Ahl sa på mötet att kvinnor och män har olika roller och att staten ska ses som en förlängning av kärnfamiljen (återgivet på rasisten Katerina Janouchs blogg).

I tidningen Flamman finns en längre genomgång av de interna konflikter som har skakat Kommunisterna (K) det senaste året. Drivande i högervridningen var Malmöavdelningens Nils Littorin. K i Malmö delade ut ett flygblad vid byggarbetsplatser förra våren där det stod ”gå med i facket eller åk hem”. 
Flamman menar att många inom K ville att partiledningen skulle ta till repressalier mot Malmöavdelningen efter denna politiska urartning, men partiledningen såg lättare på saken. Robert Mathiasson och Jenny Tedjeza från AU:t tillhör de som bland flera andra har avgått sedan dess i en omskakande ledningskris i flera vändor.
Nils Littorin deklarerade sitt utträde ur K i en debattartikel i Expressen i höstas: ”Vårt ifrågasättande av den katastrofala migrationspolitiken möttes inte med en intellektuell diskussion, utan misstänkliggjordes som rasism”. 
Nils Littorin, som nu har startat Malmölistan, låter sig publiceras i högerextrema Nyheter Idag där han med siffror försöker sätta likhetstecken mellan gruppvåldtäkter och män från Afrika och Mellanöstern, speciellt Afghanistan.

Inget kan få kapitalisterna att bli mer upphetsade än när arbetare och fattiga låter sig luras till att hetsa mot varandra istället för att enas mot systemet av utsugning. 

Det finns dessvärre många fler exempel på personer med sitt ursprung inom vänstern som dras till nationalism och regionalism, ofta under förevändningen att locka tillbaka arbetarväljare från SD. 
Förra veckan kom nyheten att den före detta ”marxisten” Malcom Kyeyune ingår i SD:aren Mattias Karlssons nystartade högerextrema tankekedja Oikos, som betyder hem.
Inget kan få kapitalisterna att bli mer upphetsade än när arbetare och fattiga låter sig luras till att hetsa mot varandra istället för att enas mot systemet av utsugning. När några som kallar sig socialister för vidare att det är massinvandring eller asylmottagande som urholkat välfärden döljs det verkliga faktumet – att högerpolitiken under årtionden har pressat ner välfärdens andel av landets ekonomi, samtidigt som de superrikas, storföretagens och bankernas vinster har rusat i höjden.
Resonemanget är lika felaktigt som att säga att det är de äldre som har förstört välfärden, att det är den kraftigt åldrande befolkningen som utarmar kommunernas ekonomi – vilket ju vore som att säga att det är livet som urholkar välfärden, att folk lever längre. Flyktingar som kommer till Sverige gör det som ett motvilligt sistahandsalternativ – att fly undan krig, elände och död.

Stefan Löfven har som statsminister sanktionerat rasismen mot flyktingar genom att bokstavligen peka ut flyktingarna som kom 2015 för att vara de som står bakom ökningen av sprängdåd, skjutningar och gängkriminalitet (DN den 17 januari). Vilket är en lögn.
Det är klassklyftorna som är grundorsaken till den form av kriminalitet som märks mest idag. 

Socialisters uppgift måste vara att erbjuda alla som förståeligt nog är rädda och upprörda över våldet att rikta det mot just klassamhället. Fattigdom har alltid varit en källa till hopplöshet, destruktivitet och kriminalitet. Nationalismen kommer bara att spä på detta, göra klyftorna större och våldet värre. 
Till exempel avslöjade tysk polis i dagarna en högerextrem terrorcell som planerade attentat mot politiker, asylsökande och muslimer, som har kopplingar till Soldiers of Odin – vilket också Alternativ För Sverige har.
Den goda nyheten är att i Helsingborg har även den internationella solidariteten och socialismen fått en nystart i och med att Rättvisepartiet Socialisterna startat upp en ny partiförening i Skåne med sin bas i just Helsingborg förra veckan. ”Kamp mot nationalismen” var temat på det första mötet. 
Under aktiviteterna på stan märktes en del rasism, men framför allt en efterfrågan efter antirasismen. Nästa tema blir hbtq+socialismen. Sprid ordet, och kom med och bygg upp ett socialistiskt alternativ som förenar kamp underifrån istället för att splittra.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!