Varning för rasistiska SD

Nu måste också facken mobilisera och ta kamp mot SD-rasismen. På bild protest mot SD under valrörelsen 2014 (Foto: Natalia Medina).

av Sigbritt Herbert // Artikel i Offensiv

Sverige efter valet är ett nytt Sverige, ett Sverige där det främlingsfientliga och rasistiska högerpartiet Sverigedemokraterna får ett stort inflytande vare sig de ingår i regeringen eller inte. Som det största partiet på den högra sidan kan de ställa krav. Några som har stor anledning att känna fruktan är våra invandrare.

Sverigedemokraternas tilltag med heltäckande reklam in- och utvändigt på tunnelbanetåget i Stockholm under valrörelsen är illavarslande, speciellt med kommentaren från deras rättspolitiske talesperson Tobias Andersson: ”Välkommen till återvandringståget. Du innehar en enkelbiljett. Nästa stopp Kabul!”. Det säger något om vad vi har att vänta.
I sitt valprogram säger SD: ”Det måste bli enkelt att utvisa invandrare. Både de som begår brott och de som har fått nej på sin ansökan att stanna här. Även gängmedlemmar, narkotikamissbrukare, personer med kriminell livsstil och andra asociala måste kunna utvisas. Men vad är ”kriminell livsstil”? Missbrukare ska alltså inte få hjälp och stöd, utan ska utvisas om SD får bestämma.

”De som är här lagligt, men som inte kommit in i samhället på ett bra sätt ska uppmuntras att återvandra” (ur SD:s valprogram). Vad som är ett bra sätt att komma in i samhället är en tolkningsfråga. Under valrörelsen pratade SD om uppsökande verksamhet för att få folk att återvandra. Uppsökande verksamhet blir naturligtvis ett tryck på att lämna landet. SD drar en parallell mellan invandring och brottslighet, naturligtvis för att skrämma folk för invandrare.
Vi ser nu ut att få en regering där SD har stort inflytande även om de står utanför. Invandrare, främst från Afrika och Mellanöstern, kommer att hamna i skottgluggen. De framhävs redan som att de som bara lever på bidrag och inte vill arbeta.
På grund av sitt utseende är det lätt att se vilka de är, men inte om de har jobb eller inte. Många av dem känner redan av rasism i vardagen. Det har kommit rapporter om ökade attacker, åtminstone verbala, efter valresultatet. Det bådar inte gott inför framtiden.

SD drar en parallell mellan invandring och brottslighet för att skrämma folk för invandrare.

Det är inte bara invandrare som oroar sig. Även våra inhemska minoriteter har skäl att oroa sig. Enligt SD är de inte svenskar. Många av våra invandrare kommer från muslimska länder. Därmed inte sagt att de är praktiserande muslimer.
Islam som religion får stå för mycket ont. Att vara muslim, även om man inte är praktiserande muslim, jämställs med att vara militant islamist och ska kunna utvisas. Vi vet inte hur regeringen eller deras program kommer att se ut, men en sak är säker: SD kommer att ställa hårda krav på regeringspolitiken om de inte ingår i regeringen.
Valresultatet har också gett alla möjliga främlingsfientliga och rasister råg i ryggen. Vi kan förvänta oss ökade attacker mot invandrare, men även mot inhemska minoriteter.

Lördagen efter valet anordnades antirasistiska demonstrationer på flera håll i landet. Fler aktioner kommer även på andra håll i landet. Det är bra och nödvändigt att folk reagerar, men enbart demonstrationer, hur viktiga de än är, kommer inte att räcka för att stoppa främlingsfientligheten som har fått råg i ryggen av valresultatet.
Vad hade hänt om tunnelbaneförarna inte bara hade protesterat i ord mot SD:s tåg, utan också vägrat att köra det? Fackföreningarna, som organiserar många invandrare, måste agera, inte bara med ord.
Det är dags för Sveriges organiserade arbetare att säga ifrån och ta kamp för att stoppa främlingsfientlighet och rasism.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!