Varning för rasistiska sd

2008-06-25 16:25:27
I Sifos senaste opinionsundersökning får det rasistiska partiet sverigedemokraterna (sd) för första gången över fyra procent, och kan alltså vara på väg in i riksdagen. Undersökningen gjordes nu i juni och gav sd 4,2 procent. Även i DN/Synovates senaste undersökning går sd starkt framåt och ligger nära en riksdagsplats.
Sedan valet 2006 har sd fördubblat sin kampanjkassa och har siktet inställt på att nå riksdagen 2010.

Hotet från sd är stort. Om de i nästa val kommer in i riksdagen så kommer det att ge dem pengar, anställda och utrym­me till att föra fram sin rasistiska propaganda.
Där sd har framgångar stärks även våldsamma nazistiska grupper.
Sverigedemokraterna är ett renodlat rasistiskt högerparti, inte minst om man ser till deras 33-punktsprogram.
Familjepolitiken är ett område som kan bli ett inslag i sd:s valkampanj år 2010. Där är sd ett familjekonservativt parti, liknande kristdemokraterna.

Ett renodlat högerparti

På en av partiets kommunkonferenser i höstas gjordes kommunal rådgivning för att förhindra skilsmässor till en ny profilfråga. De beskrev också varje genomförd abort som ett misslyckande för hela samhället.
I frågan om en könsneutral äktenskapslag hejar sd på kristna grupper som t ex ”Bevara äktenskapet” (Aftonbladet den 17 juni).
Sd har ridit på missnöjet med de etablerade partierna och försökt framställa sig som ett alternativ. ­Invandrare pekas ut som syndabockar för försäm­ringar i till exempel vård och skola, medan orsaken är den nyliberala politiken som de senaste åren har omfördelat resurserna från den offentliga sektorn till de redan rika.
Kampen mot sd måste ske nu. Det som behövs är ett kämpande ­alternativ för ungdomar, studenter och arbetare; mot orättvisor, nedskärningar och rasism.

Johanna Evans

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!