Varning för SD med blodad tand

SD sätter tonen i det blåbruna blocket, med rasism, slag neråt och enorma nedskärningar (Foto: Per Pettersson / Flickr CC).

av Mattias Bernhardsson // Artikel i Offensiv

På Sverigedemokraternas landsdagar rådde segeryra. Den gemensamma budgeten med M och KD gick igenom i riksdagen. Den fjällnära skogen ska avverkas, tvångsutvisningarna av flyktingar ska trappas upp, pengar till ”återvandring” för flyktingar från krigszoner ska tas från biståndet, och nya skattesänkningar åt höginkomsttagare ska betalas av sjuka och funktionsnedsatta.

SD försöker desperat måla om högerbudgeten med tomma fraser om att ”upprätta den svenska välfärden”. Några extra pengar till kommunerna går däremot inte att hitta, däremot utlovar SD en ”mer expansiv finanspolitik” (politikerspråk för ”mer miljardstöd till storföretagen”).
Med budgeten har M och KD nu fullt ut accepterat SD:s rasistiska politik att ställa svaga grupper mot varandra: alla problem i välfärden skylls på flyktingar, arbetslösa, sjuka och funktionsnedsatta – inga ord alls om hur de rikaste ökat sina förmögenheter eller hur storföretagen ökat sina vinster. 
Det blåbruna blocket har nu cementerats där normaliseringen av SD fortsätter. Att M och KD helt godtog SD:s förslag om att spendera en miljard på ”återvandring” till ”krigshärjade länder” är bevis för det; utöver att tvångsutvisa papperslösa ska alltså även de med uppehållstillstånd ”uppmuntras” att åka tillbaka. I budgeten har detta sminkats om och framställs som ett biståndsprojekt (!). För det är nämligen en miljard av biståndsmedel som ska läggas på ”återuppbyggnad av krigshärjade länder för att möjliggöra för människor att åter bo och leva i trygga samhällen och bidra till dess tillväxt.” 

En miljard räcker knappt till att bygga två normalstora skolor i Sverige, men i högerbudgeten ska det räcka till ”återuppbyggnad av krigshärjade länder”. Detta är vad man kallar en ”förtäckt budgetpost” – i verkligheten kommer pengarna att gå till att uppmana flyktingar att åka tillbaka till krigszoner i utbyte mot en engångssumma.
Även Socialdemokraterna anpassar sig efter SD:s reaktionära politik:
– Jag bedömer att jag kan styra landet med den [SD:s budget], sa Magdalena Andersson efter budgetomröstningen.

Varje gång andra partier anpassar sin egen politik efter SD flyttas gränserna. Nu när SD fått igenom sin budget kan de trappa upp sin reaktionära politik ännu mer. På landsdagarna beslutade SD om än mer brutala ståndpunkter att driva vidare, exempelvis:
• Stoppa asylinvandringen och pausa kvotflyktinginvandringen.
• Begränsa och skärpa kraven för anhöriginvandring.
• Stoppa invandringen av svårintegrerade grupper.
• Uppmuntra återvandring för alla invandrare i utanförskap.
• Skärpta villkor för medborgarskap.
• Införa arbetsplikt för bidrag.
• Sänkt straffmyndighetsålder [idag 15 år].
• Slopa de öronmärkta månaderna i föräldraförsäkringen.

I SD:s färdplan inför valet kommer mycket av detta att vara med. Av döma av budgeten kommer de också försöka locka till sig röster genom att lova pengar till välfärden och pensionärerna. Men precis som budgeten visar, om man läser vad som verkligen står, är det just bara populism. SD ger till pensionärer och välfärd med ena handen och tar tillbaka med den andra:
SD:s satsning på sänkt skatt på pensioner ger den som har en pension på 13,000 kronor i månaden endast 150 kronor mer per månad, för fattigpensionärer kan det bli så lite som 50 kronor extra i månaden. Långt ifrån de 1,000 kronor extra som fattigpensionärerna skulle få i Vänsterpartiets överenskommelse med regeringen om den skulle förverkligas. Faktum är att i SD:s pensionsförslag är det fattigpensionärerna som också betalar skattesänkningen genom skärpt kvalificering för garantipension och sjuk- och aktivitetsersättning!
”Jobbskatteavdraget” är ytterligare en skattesänkning på hisnande 8 miljarder kronor som främst gynnar höginkomsttagare och tas från välfärden. Samtidigt höjs skatten för sjukskrivna, funktionsnedsatta och arbetsskadade.

SD säger sig också vilja avskaffa delade turer i äldreomsorgen, otyget att behöva jobba två pass på en dag med en obetald flera timmar lång paus i mitten. Men i samtliga SD-styrda kommuner där svar har lämnats i Kommunalarbetarens granskning 2019 fanns delade turer. I Sölvesborg röstade styrande SD ned förslag på att avskaffa delade turer. Att det i statens budget nu finns en påse pengar som kommuner kan ”söka medel ur” för att införa en modell av frivilliga delade turer med 70 procent ersättning under uppehållstiden – alltså inte att ta bort delade turer –  innebär inte att SD eller de andra högerpartierna kommer att använda den möjligheten i kommunerna. 
Kommuner och regioner får heller inga extra pengar i SD-budgeten – det innebär att alla deras ”satsningar” på exempelvis mindre barngrupper eller fler vårdplatser är tomma, eller möjligen kommer finansieras genom andra nedskärningar inom vård och omsorg. De etablerade stora medierna har heller inte bemödat sig med att granska dessa populistiska inslag i högerbudgeten.

Nu när SD har fått igenom sin budget kommer de trappa upp sin reaktionära politik ännu mer. 

För klimatet och naturen är SD-budgeten en katastrof:
”M, KD och SD:s budget driver tvärtom på klimatutsläppen, förstörelsen av ekosystemen och artkrisen genom nedprioritering av skogsskydd och gör det billigare [och] lättare att släppa ut koldioxid i en tid av skenande klimatkris”, varnade Greenpeace efter att högerbudgeten gick igenom.
Trots att 8 av 10 svenskar vill ha ett skogsbruk som skyddar arters livsmiljöer samt att skogar med höga naturvärden skyddas från att huggas ned har SD, M och KD med sin budget beslutat att öppna upp för att avverkning av de sista spillrorna orörd skog, den fjällnära skogen.
S-MP-regeringen har en skuld i attackerna på natur och klimat, främst då regeringen har varit en del av att tvätta biobränslekapitalisterna gröna och byggt hela klimatpolitiken kring lögnen om att Sverige kan avverka och exploatera sig ur klimatkrisen. Miljöpartisten Åsa Lindhagen, avgående finansmarknadsminister, erkände nyligen i en intervju i DN att den regering hon själv har suttit i har försökt ”driva på för att försämra de krav på skydd av skog som funnits i EU-kommissionens ursprungliga förslag”. Regeringen har gått ”skogsindustrins intressen”.
Detta har utan tvekan gett den blåbruna högern blodad tand och resultatet ser vi i budgeten.

En del av SD:s populism är att ”värna landsbygden”. Men deras största ”reform” för landsbygden blev att sänka skatten på bensin, vilket tvärtemot vad SD vill att nån ska tro är en gåva främst till bilburna storstadsbor. Bensinskattesänkningen kostar utöver utsläppen 5,7 miljarder kronor på bara två år och ger ”mer pengar tillbaka till Stockholmsregionen än alla glesbygdskommuner tillsammans”, enligt Greenpeace (genomsnittsbilen i Stockholms län och Uppsala län har längre körsträcka än i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland).
En riktig satsning på landsbygden hade varit pengar till höjda löner i glesbydgskommunernas välfärdyrken (som släpar efter storstädernas ganska mycket) eller att rädda sjukhusen och byskolorna som SD själva är med och lägger ned tillsammans med övriga etablissemangspartier.

SD har fått blodad tand. De har välkomnats in i etablissemanget. De formerar ett blåbrunt block. Och de har fått igenom sin budget. Attackerna på flyktingar, sjuka, funktionsnedsatta, natur och miljö i denna budget är bara början. Andan från SD:s landsdagar är tydlig: Rasismen ska trappas upp och de andra partierna ska gå med på mer.
Vem kan stoppa SD? Det skulle behövas massdemonstrationer på gator och torg mot SD-budgeten nu. LO-toppens tal om att S och V borde samarbeta med SD om pensionerna är lika naivt som svekfullt och följer samma kultur av förräderi mot vad facket ska stå för som kapitulationen mot försämringen av anställningstryggheten. Vänta er inget från toppen – kampen måste börja från bostadsområden, arbetsplatser och skolor. Facken måste tas tillbaka av medlemmarna och åter bli kamporganisationer.
Under helgen var vi i Rättvisepartiet Socialisterna ute på gator och tog med uppmaningen att ”Organisera och ta kamp mot SD. Mot rasism och skuldbeläggning – för jobb, välfärd och bostad till alla”. Det är tydligt att det finns en uppdämd ilska både mot anpassningen till SD-rasismen och högerpolitiken med skenande klyftor och orättvisor. Gå med Rättvisepartiet Socialisterna idag och kom med och bygg motståndet.

I SD-M-KD-BUDGETEN ÅTERFINNS ÄVEN:
• Familjeveckan slopas (det blir ingen utökad föräldraledighet för föräldrar till barn mellan 4 och 16 år).
• Uteblivet skydd för hyresgäster mot chockhyreshöjningar.
• Anslag för byggsubventioner och energieffektiviseringar för omkring 1,3 miljarder kronor avskaffas 2022. Där ingår investeringsstöd för hyresbostäder och bostäder för studerande.
• 300 miljoner mindre till arbetsmarknadsutbildningarna.
• 2 miljarder mindre till naturskydd. Nej till skydd av den fjällnära skogen.
• Storskalig inhemsk produktion av biobränsle (elda skog för energi: mer kalhyggen och skogsskövling).
• Nystartade bolag undantas helt från skatt i tre år.
• Nej till att banker ska behöva betala skatt.
• Nej till uppräkning av skatt på kemikalier (i jordbruket med mera).

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!