Varning för skolparasiten Hultin

Anders Hultin var vd på JB Education som konkade 2013. Nu är han åter igång med att plundra välfärden (Foto: CC).

av Per-Åke Westerlund // Artikel i Offensiv

Anders Hultin var vd på JB Education, som gick i konkurs 2013 med över 10 000 elever på 30 skolor. Nu är han igång igen med Nordic International School, som lockar med ”disciplin” och skoluniformer.

När JB-skolorna gick i konkurs rapporterade SVT om hur ägaren Rune Tedfors blivit mångmiljonär: Han blev mångmiljonär på konkursade skolan (Sveriges Televisions webbplats den 24 oktober 2013). Vd Anders Hultin firade med vin som kostade 700 kronor flaskan och köpte sedan några av skolorna – för 750 000 kronor.
Hultin är i högsta grad ansvarig för att ha raserat det svenska skolsystemet, som ”sakkunnig” till Carl Bildts högerregering när ”friskolereformen” beslutades i början av 1990-talet. Privatskolor som drivs av riskkapitalister drevs igenom av Moderatregeringen och har fått fortsätta växa under de olika socialdemokratiska regeringarna, med snabbt ökade klyftor som följd. 

Hultins nya mjölkkossa, Nordic International School, har 1 100 elever på skolor i bland annat Norrköping. Nu är det Göteborg, där det redan finns 44 friskolor, som ska stå för inkomsterna. Reklamen ska locka oroliga föräldrar med ord som ”disciplin”, ”regler”, ”incitamentssystem” – och en klädsel typ skoluniform.
JB Education fick på sin tid hård kritik av Skolverket för sina många brister. Det finns inga skäl att tillåta Anders Hultin och andra parasiter att driva skolor.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!