Varslen på Karolinska dras tillbaka – men sparkraven kvar

Anestesisjuksköterskan Johan Sand.

av Per Olsson

–  Därför har vi skäl att vara nöjda idag, men kampen mot vårdnedskärningarna måste fortsätta imorgon. Det säger Johan Sand, anestesisjuksköterska på Karolinska i Huddinge och RS-medlem i en kommentar till beskedet att varslen på Karolinska dras tillbaka.

Igår (onsdag den 16 september) kom det beskedet att varslen av 109 läkare och 157 undersköterskor dras tillbaka. Detta sker efter att 30 administrativa tjänster försvinner i september.
Under förra året kom beskedet att 550 administrativ personal skulle varslas följ av varsel av 600 vårdanställda, varav 350 undersköterskor och 250 läkare. I efterhand har antalet varslade successivt minskat.
Men nu efter att 30 administrativa tjänster försvinner i september dras varslet tillbaka helt med hänvisning till naturlig avgång och minskad nyrekrytering. Varsel gav ”oss en annan möjlighet att hålla emot att tillsätta tjänster”, sa Björn Zoëga, sjukhusdirektör för Karolinska Universitetssjukhuset, till Dagens Medicin i onsdags och erkände enligt tidningen att ”varslen på sätt och vis varit en del av en strategi när det tidigare anställningsstoppet inte fungerade”.

”Kampen mot vårdnedskärningarna måste fortsätta”

Men sjukhusledningen och regionens högerstyre skulle aldrig ha dragit tillbaka varslen om det inte vore för den massiva opinionen mot neddragningarna och de vårdanställdas protester.
– Det har varit en lång kamp. Vi har aldrig sett att det funnits utrymme för att dra ner på läkarbemanningen. Men vi är fortsatt väldigt bekymrade för de läkare som väntar på en utbildningstjänst nu när möjligheten till vikariat minskat drastiskt, säger Yvonne Dellmark, ordförande för läkarföreningen på Karolinska Universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande den 16 september.
– Att arbetsgivaren backar och drar tillbaka varslen är välkommet, men det är fortfarande så att det finns ett antal tjänster som inte kommer att tillsättas efter att personer slutat av naturliga orsaker, säger Catharina Häggbom, förhandlingsansvarig för Kommunal, till tidningen Mitti samma dag.

Att varslen dras tillbaka helt sporrar till upptrappad kamp mot vårdnedskärningar, marknadsstyrning och privatisering – för massiv upprustning av vården, som ska drivas i offentlig regi, och för en uppvärdering av de vårdanställdas löner och villkor.
–  Givetvis är detta en delseger för alla som på olika sätt protesterat och opponerat mot den bisarra planen att säga upp vårdpersonal i efterdyningarna av sjukvårdens största utmaning på årtionden, säger Johan Sand och fortsätter:
–  Men sparkraven är kvar, det är fortfarande meningen att Karolinska ska göra mer än planerat med mindre personal som dessutom är tröttkörd efter en vår och sommar med påfrestande covid-19-vård.
– Det här är helt och hållet politiska direktiv, och de påverkas inte alls av händelseutvecklingen i verkligheten. Pandemin är bara en parentes i de styrande högerpolitikernas långsiktiga ambition att montera ned den offentliga sjukvården och ersätta den med privata försäkringar. Sådana detaljer som patientsäkerhet och vårdkvalitet tillåts inte stå i vägen för deras planer som utgör en brokig blandning av ideologi och inkompetens.


”Vi har räddat livet på 100-tals människor”

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!