Västerås: sjuksköterskor demonstrerade för högre lön

2008-02-27 15:39:07
80 sjuksköterskor demonstrerade utanför landstinget i Västerås för 5 000 kronor i löneförhöjning.
– Egentligen handlar det här om rättvisa. Ändå är allt vi kan göra att be ”goa herrn” om mer pengar, sa sjuksköterskan Ann Marie Larsson till Vestmanlands läns tidning (VLT).
I Västmanland ligger ingångslönen för en sjuksköterska på 18 000 kronor. Västerås moderata landstingsråd Manus Eriksson medger att sjuksköterskorna är underbetalda, men säger till VLT den 23 februari att en lönehöjning med 5 000 är omöjlig:
– Det skulle kosta 173 miljoner och jag har svårt att se hur det skulle gå.

Sänkt skatt viktigare

Men landstingsmajoriteten planerar att sänka skatten med 15 öre – till en kostnad av 120 miljoner. Sjuksköterskornas demonstration är en påminnelse om att sådana prioriteringar kan få ödesdigra konsekvenser för vården.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!