Västerbotten: Tandsköterskor kräver högre löner

2007-09-05 16:06:00
I våras krävde tandsköterskorna i Västerbotten rejält högre löner.
I ett upprop, som undertecknats av 230 tandsköterskor, påpekades det att tandsköterskorna halkat efter andra jämförbara yrkesgrupper.
Namninsamlingen som lämnades över till landstinget i Västerbotten krävde bl a en förklaring.

– De flesta är väldigt uppgivna och ledsna över att vi inte värdesätts som grupp, sa tandsköterskan Lilian Johansson till SKTF-tidningen 16 mars.
Yrket som tandsköterska har blivit allt mer avancerat och många arbetsuppgifter som tidigare utfördes av tandläkarna utförs idag av tandsköterskorna på delegation.

Halkat efter

Kalle Forsberg, avdelningsordförande för SKTF i Västerbottens landsting, påpekar att tandsköterskor och läkarsekreterare trots detta halkat efter andra jämförbara grupper (SKTF-tidningen 28 augusti).
Han menar att det främst gäller i förhållande till Kommunals grupper undersköterskor och skötare. Forsberg säger att grupperna trots det ansågs likvärdiga i en lönekartläggning som arbetsgivaren har gjort.
Redan i våras krävde han en plan för en rättvis lönesättning, då Kommunals grupper har dragit ifrån med 1 000 kr sedan år 2002. (16 mars).

Lokala förhandlingar

Tandsköterskornas upprop i våras innebar ingen förändring vad gäller lönerna. Det centrala avtalet slöts i maj och uppges ge 10,5 procent löneökning på tre år.
Samtidigt finns inga individgarantier i avtalet. Detta innebär, enligt SKTF-tidningen, att en enskild person kan få en lönehöjning som antingen är lägre eller högre än 10,5 procent. Nu stundar de lokala förhandlingarna.
– Vi har lagt yrkanden både för tandsköterskor och läkarsekreterare som täcker det vi tappat i förhållande till Kommunals medlemmar, säger Kalle Forsberg (28 augusti).
Forsberg menar också att det sammanlagda utfallet i år ska vara minst fyra procent för medlemmar med löner under 20 000 kronor i månaden och tre procent för dem med högre löner. Idag är medianlönen för en tandsköterska 18 970 kronor i månaden.

Behöver rejäla lönelyft

– Jag tycker det vore väldigt bra om SKTF:s medlemmar får upp sina löner rejält, menar Tomas Westerström, undersköterska och medlem i Kommunal.
– Jag tror att vi lågavlönade har allt att vinna på att kämpa tillsammans. Det är också ett skäl till varför jag anser att individuella prestationsbaserade löner är helt fel väg att gå. Jag hoppas att SKTF uppmanar sin medlemmar att delta i protesterna mot högerpolitiken den 18 september, avslutar Westerström.

Frank Pettersson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!