Västernorrland: Nytt dråpslag mot vården

Neonatalplatserna i Örnsköldsvik ska avvecklas som en del av nedskärningspaketet, vilket redan har sporrat till protester (Foto: Karin Oskarsson).

av Per Johansson, sjuksköterska // Artikel i Offensiv

Förra veckan kom de första förslagen i det ”stålbad” av sjukvården i Region Västernorrrland som politikerna har förberett för under året.
Specialistvårdens ledningsgrupp presenterade då ett förslag till kostnadsreduceringar på 182 miljoner kronor för att minska specialistvårdens växande underskott. Men detta är bara början. ”Återställningskravet” uppgår till 474 miljoner kronor till och med 2022! Alla tre sjukhusen i länet kommer att beröras av nedskärningarna.

Under många år har regionen tagit in dyr hyrpersonal från bemanningsföretag. Det har varit en kostnad som tärt på ekonomin. Innehållet i det senaste nedskärningsförslaget har en inriktning mot att få bort hyrpersonal, men en del i detta är att de också drar ned på hela verksamheter.

Ambitionen minska beroendet av dyra inhyrda bemanningsföretag i vården kan välkomnas, men ambitionen borde ha varit att ersätta dem med egen personal. Det är ju inte så att hyrpersonalen inte har utfört något jobb. 
Resultatet av detta riskerar att bli högre belastning på kvarvarande personal samt att verksamheter försvinner från viss orter. 
Till exempel läggs enligt förslaget all kirurgi i Sollefteå ned! Detta eftersom den har upprätthållits med hyrpersonal. Där genomförs idag enbart planerad kirurgi, och det ska enligt förslaget nu överföras till Sundsvall. 
En nedläggning av all kirurgi, om den genomförs, är också ett slag mot BB-kampen. Ett återöppnat BB i Sollefteå skulle behöva tillgång till akutkirurgi vid behov av exempelvis akuta kejsarsnitt.

Antalet vårdplatser i regionen ska minska med ytterligare 87. Det är cirka 15 procent av vårdplatserna i hela regionen!
Inom psykiatrin där jag själv arbetar planeras en neddragning av 13 vårdplatser. Det motsvarar ungefär en vårdavdelning. Ingen personal ska sägas upp, utan istället ska satsningar göras på mobila enheter. Sådan finns redan i delar av länet och gör ett bra jobb, men vårdplatser behövs också. Särskilt stort behov finns idag av vårdplatser till barn och ungdomspsykiatrin, BUP. 
Vi är många som oroas över att problem med överbeläggningar kommer att bli ännu värre.
– Huvudproblemet är att vi får en vårdplatsreduktion, och särskilt på de områden där vi inte kan göra några egentliga rationaliseringar och redan idag har betydande problem med överbeläggningar, säger Jonas Wallvik, ordförande i Medelpads läkarförening, till Sundsvalls Tidning den 4 september.
Mitt fack Vårdförbundet varnar dessutom för att utöver tuffare arbetsmiljö riskerar sparförslaget också att hota patientsäkerheten.
Tjänstemännens förslag ska behandlas av regionpolitikerna under hösten och planeras genomföras 2021. Men nedskärningsplanerna har redan hunnit väcka protester.
Förslaget att avveckla neonatalplatserna i Örnsköldsvik väckte ilska och My Karlgren Björkland tog initiativ till ett upprop mot detta. Redan inom några dygn hade det fått över 2 000 underskrifter.

I uppropet skriver de bland annat: ”Vad är ett spädbarns liv värt? Vi säger genom våra underskrifter NEJ till den del av sparförslaget i Region Västernorrland som innebär avveckling av de två fasta neonatalplatser som finns vid Örnsköldsvik sjukhus. Vid avveckling skulle neonatala spädbarn få vård på Sundsvalls sjukhus istället. Var finns patientsäkerheten för nyfödda barn i denna situation? En sådan transport innebär en ökad risk för sköra nyfödda barn.”
Avveckling av neonatalplatser har skapat en oro över att det blir ett första steg mot att lägga ned BB även i Örnsköldsvik.
Att börja samla motstånd med ett upprop är helt rätt! Det kan vara en start till större motstånd över länet. Covid-19-restriktionerna har gjort att det idag är svårare att samla till större möten och manifestationer. Vi behöver säga stopp till neddragningarna av vårdplatser. Det som nu behövs är kamp för mer resurser till vården.
Krav behöver formuleras om att försvara vårdplatser och att få mer resurser, alltså pengar, till vården.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!