Västernorrland: Politikerspel om makten

Spelet om vilka partier som ska stå vid maktens köttgrytor pågår för fullt i Region Västernorrland (Foto: Anneli Egland).

av Stefan Lundqvist // Artikel i Offensiv

I en vånda som över ett disharmoniskt sudoku summerar politikerna i Region Västernorrland fortfarande sina partiers mandat i olika konstellationer i en kamp om makten över hälso- och sjukvården i länet.

Regionvalet resulterade i ett stort frågetecken om vem/vilka som kan bilda regionstyre. Alla partier utom Sjukvårdspartiet (SJVP) tappade mandat. Sverigedemokraternas (SD) uppgång bromsades till ett nytt mandat – en liten ökning jämfört med övriga landet.
Läget idag är att SJVP (14 mandat) har bildat en allians tillsammans med KD (4 mandat) och SD (9 mandat). Alliansen vill leda regionen i ett minoritetsstyre med hoppande majoriteter i olika frågor. Deras politiska plattform är att öppna upp både den akuta verksamheten och så småningom BB på Sollefteå sjukhus.
Även stängda avdelningar på sjukhusen i Övik och Sundsvall ska öppnas. Alliansen vill även höja den lönesatsning som förra regionstyret gjorde i våras från 50 till 150 miljoner kronor. Pengarna till detta hoppas de kunna få fram genom nedskärningar i administrationen och från nya satsningar från staten.

Vänsterpartiet (5 mandat) stödjer alliansens planer för Sollefteå sjukhus samt lönesatsningen på vårdpersonalen. Däremot är de skeptiska till finansieringsförslagen och föreslog på regionfullmäktige i förra veckan en skattehöjning. Skattesatsen stod dock fast.
Varken Socialdemokraterna (24 mandat) eller deras forna kompanjoner i regionstyret Moderaterna (9 mandat) går med på ett minoritetsstyre av regionen. En minoritet med en plattform med hållpunkter där de tycker precis tvärtom.
S och M har svalt förtreten sinsemellan sen i våras och försöker nu få med sig Centerpartiet (6 mandat) för att kunna koka ihop en majoritet och själva ta makten. En stor stötesten i deras mandat-sudoku lär vara att när S och M tog ifrån folket i Ådalen deras BB, akutkirurgi och akutortopedi blev C i kommunpolitiken den stora vinnaren på S svek.

C är idag det klart största partiet i Sollefteå och innehar kommunalrådsposten. Tillsammans med 6 av 8 partier i Sollefteås kommunfullmäktige ställde C – och även S! – sig i förra veckan bakom ett gemensamt uttalande till Region Västernorrland där de vädjade ”att snarast fatta beslut om att öppna den akuta kirurgin i Sollefteå och när den är på plats även öppna upp BB”.
I uttalandet påminner partierna både region och stat om att behoven av vård kommer att öka med befolkningstillväxt i kölvattnet av återuppbyggnaden av Försvarsmaktens regemente I 21, möjligheterna till persontrafik på Ådalsbanan samt industrietableringar som satsningen på tillverkning av flygbränsle i Långsele.

I regionpolitiken står idag M för att lägga ned Sollefteå sjukhus, och S för att fortsätta som idag med förbehåll om nya nedskärningar. Hur kommer partierna att lösa sudokut? Är C verkligen beredd att betala det politiska priset (läs svekdebatt, risk för splittring) för att få sätta sig vid maktens köttgrytor och ta ansvar för S och M:s planer? I så fall återstår det att se vilka eftergifter som C i sin tur kan tvinga fram från S och M.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!