Västernorrland: Protester för vården och jobben kvar

Vårdkampen fortsätter i Västernorrland.

av Stefan Lundqvist // Artikel i Offensiv

I lördags samlades mycket folk i Ånge och Sollefteå i protester mot hotade jobb och fortsatt kamp för sjukhuset och BB.

Manifestationen i Ånge samlade 500 demonstranter som protesterade mot Norrskogs chockbesked att lägga ned sågverket i Östavall till sommaren. 
Sågen har en 70-årig historia, 80 erkänt yrkesskickliga arbetare, är maskinellt välrustad och gick med 30 miljoner kronor i vinst förra året. 
Men företagsekonomiska kalkyler kring råvarutillgång och lågkonjunktur har gjort att hänsyn till vinstmaximering och utdelning till ägarna gått före jobben och de flyttar produktionen till Hissmofors i Jämtland. 
Norrskog är en av Ånge kommuns största arbetsgivare, och beslutet är förödande för arbetarna, de 200 invånarna i samhället och för de cirka 30 entreprenörer med anställda som har anlitas av sågverket. 
Manifestationen satte sitt hopp till att Norrskog – som dagen efter beskedet gick upp i fusion med Norra skogsägarna – river upp beslutet eller åtminstone upplåter sågverket till en ny ägare. 

I Sollefteå hade BB-ockupationen, Sollefteå Framtidens Akutsjukhus (SFA) och Ådalen reser sig omedelbart reagerat på ett beslut i hälso- och sjukvårdsnämnden i regionen om att inte åter öppna akutkirurgin på sjukhuset. En ny ”Alle man ur huse-demonstration” – för vilken gång i ordningen? 
Ett demonstrationståg delade sig den här gången mitt i tu och bildade kedja runt sjukhuset i ett mänskligt värn. Budskapet från demonstranterna var att beslutet inte accepteras. 
Tillgång till akutkirurgi och BB är livsviktig att behålla just för att det handlar om akuta behov där långa transporter inte hinns med. 

Lisa Bjurwald, författare till boken BB-­krisen – sveket vid livets början talade om förlossningsvårdens haveri och politikernas svek.
Nils-Gunnar Molin från SFA sa till allehanda.se att:
– Folk är så förbannade. Det är som att stoppa en lavin på fjället. Vi ger oss aldrig!
Nu går frågan om akutkirurgi i Sollefteå till regionfullmäktige för beslut. Demonstranten Elisabeth Grafström underströk: 
– Det är en jätteviktig fråga som berör hela familjen. Sundsvall och hela länet behöver Sollefteå och vi behöver dem. Det finns inte på kartan att vi ger oss!

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!