Västernorrland: Rädda vården – stoppa nedskärningarna

2009-01-14 15:30:46
Nedskärningarna i Västernorrlands landsting fortsätter. Det handlar om 400-600 miljoner kronor. Detaljer om besparingarna och vilka perso- nal som sägs upp kommer att utarbetas under våren.

I slutet av förra året anmälde lands­tingsdirektören Sarah Ekström formellt till arbetsförmedlingen att det rör sig om cirka 700 anställda som får sparken. Hela Västernorrlands lands­ting har en total personalstyrka på 8 000 personer så detta innebär att nästan 10 procent sägs upp!
Vårdcentralerna har jobbat med ett eget sparprogram och i veckan presenterades på en presskonferens att två vårdcentraler i Sundsvall läggs ned under detta år. Nedläggningen skulle ge en besparing på 5,6 miljoner kronor.
Enligt landstingsledningen sker detta inte enbart i besparingssyfte. Resurser ska satsas på de kvarvarande vårdcentralerna men personal kommer att bli överflödiga.

Även vårdanställda inom
kommunen, framför allt sjuksköterskor, får nu sparken i början på året. Det är 15 tjänster, bland annat sköterskor och distriktssköterskor, som får gå då socialförvaltningen ska spara. Dessa kommer att få sin uppsägning nu un­der januari, men har 6 månaders uppsägningstid och kommer att få gå i sommar. Runt hundra tjänster kommer att dras in genom naturlig avgång.
Något som kanske verkar mindre dramatiskt men som innebär att det blir betydligt färre personal kvar inom kommunens omsorg.

Per Johansson
sjuksköterska i Västernorrlands landsting

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!